Gedeon napja van. | 2024.03.28

Indul a jelölés az Év Fája versenyre

2016-05-09 14:54:20

 

A madarak és fák napján, május 10-én indul a jelölés az idei Év Fája versenyre, amelyre olyan fák vagy facsoportok nevezését várja június 10-ig az Ökotárs Alapítvány, amelyek különleges helyet foglalnak el a jelölő közösség életében.

 

    A vetélkedőben nem a faegyed vagy a facsoport szépsége, mérete vagy életkora a döntő, de előnyt jelent, ha őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy ha életét, életterét veszély fenyegeti - közölte az alapítvány hétfőn az MTI-vel. 
    A szervezet az Év Fája versennyel az emberek közvetlen környezetében élő fákra, és általában a természet fontosságára, a mindennapi életben betöltött szerepükre szeretné felhívni a figyelmet.
    A versenybe a fa vagy facsoport történetével és képeivel lehet nevezni az evfaja.okotars.hu oldalon, ahol bármilyen közösség, család, iskolai osztály, civil szervezet, baráti társaság vagy munkahelyi kollektíva ajánlhat akár egy egyedi fát, vagy egy meghatározott fasort, facsoportot.
    A nevezett egyedek közül a zsűri 12-15 döntőst választ ki, amelyekből ezután szokás szerint a közönség választja ki, hogy melyik nyerje el közülük az Év Fája címet. 
    A nyertes fa egészségügyi felmérésben részesül, és ha szükséges, egy speciális ápolásra szóló utalványt is kap. Az Év Fája címet egy fa csak egyszer kaphatja meg, de a versenyben a korábban már jelöltek is részt vehetnek.
    Külön kategóriában indulhatnak a "Hős Fa" címre pályázók. Ide olyan fák vagy facsoportok jelölését várják, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelyek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek jelenleg is. Ezzel a kategóriával a szervezők azok áldozatos munkáját akarják elismerni, akik kiállnak a fák megmentése érdekében. 
    A verseny döntősei közül az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát különdíjban is részesít.
    A magyar győztes részt vesz a jövő év elején megrendezett európai vetélkedőben is, amelyen az Európai Év Fája címet nyerheti el. 
    A korábbi években három alkalommal nyerte magyar fa a kiírást, legutóbb 2016-ban, az azóta országszerte ismertté vált bátaszéki molyhos tölgy.