Gedeon napja van. | 2024.03.28

POSZT - Több mint 150 programot tartanak

2016-05-09 14:10:27

 

Több mint 150 programmal várja a közönséget június 9. és 18. között a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), amely az idén új struktúrával, a versenyprogram mellett A POSZT bemutatja és a POSZT Fesztivál elnevezésű programmal jelentkezik.

 

    Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára az esemény hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a POSZT állami támogatása a tavalyi 60,5 millió forintról az idén 65,5 millióra emelkedik.
    Mint kiemelte, a POSZT autonóm, önjáró, a szakma által életre hívott és működtetett rendezvény, a magyar színházi világ legnagyobb seregszemléje. Az államnak nincs szabályozószerepe a POSZT-tal kapcsolatban - mutatott rá, hozzátéve, hogy a körülötte lévő viharok ellenére a "POSZT volt, a POSZT van és bízzunk benne, hogy a POSZT lesz".
    Őri László, Pécs alpolgármestere hangsúlyozta: az elmúlt egy évben sikerült egy törékeny egységet létrehozni, amelynek bizonyítéka, hogy az új ügyvezetés megkezdte a munkát. Az elmúlt másfél évtizedhez hasonlóan az idén is rangos fesztiválnak adhatnak otthont - mondta, hozzátéve: a fesztivál megszervezésére az idén 70 millió forintot biztosít a város.
    Keszég Lászlónak, a Magyar Színházi Társaság elnökének tájékoztatása szerint a POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének döntése alapján a szakmai zsűri tagja lett Boros Kinga kritikus, Bozóki Mara díszlet- és jelmeztervező, Czajlik József rendező, Dobák Lívia dramaturg, Garaczi László író, Kocsár Balázs karmester, Kiss Mari és Sztarenki Pál színművész. A testület következő feladata a POSZT versenyszabályzatának kidolgozása, amely folyamatban van - tette hozzá.
    Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke elmondta: a testület közösen döntött arról is, hogy a jövő évi fesztiválra Kovács Dezső színikritikus és Árkosi Árpád rendező válogat, akik számára a színházakat három előadás ajánlására kérik, de ezeken kívül is bekerülhetnek produkciók a programba. Mint mondta, a 16 fős szakmai testületnek számos szakmai kérdésben egyeztetnie kell még, de abban mindenki egyetért, hogy a találkozóra szükség van, a POSZT a magyar színházi szakma legfontosabb fesztiválja.
    Szűcs Gábor fesztiváligazgató a POSZT átalakításáról szólva kiemelte, hogy céljaik között szerepelt egy új fesztiválstruktúra létrehozása, és szükség volt olyan új fesztiválhelyszínre is, amely alkalmas több fizető néző fogadására, több produkció meghívására és különböző programok párhuzamos lebonyolítására. Új szervezőcsapat vette át a rendezvényt, megújult a grafikai arculat és a honlap, és több mint 150 programot szerveztek. 
    Mint mondta, az idei POSZT-nak három fő pillére van: az első a versenyprogram, amelyben - a Kiss B. Atilla és Sólyom András által válogatott - 16 produkció szerepel a Pécsi Nemzeti Színházban. A második A POSZT bemutatja, amely 9 produkciót kínál a Kodály Központban: komoly-, nép- és könnyűzenei koncerteket, operát, operettet és szórakoztató színházi előadást. Az eddigi off-programokat egy helyszínre koncentráltan, a Zsolnay Negyedben mutatják be a POSZT Fesztivál keretében, amely a rendezvény harmadik pillére.
    Kővári Zsuzsanna produkciós igazgató elmondta, hogy a POSZT Fesztivál több mint 100 programmal, színházi, könnyűzenei, művészeti produkciókkal várja a közönséget a Zsolnay Kulturális Negyedben. Hozzátette: céljuk az volt, hogy a lehető legszélesebb réteghez szóljanak, a program összeállításakor a szakmai tanácsadó testület és a válogatók tanácsait is figyelembe vették. 
    A régóta műsoron lévő kőszínházi daraboktól kezdve az újszerű, kísérletező előadásokig a legkülönbözőbb produkciók szerepelnek a műsorban. Újdonságként a fesztivál első három napján megszervezik az Előadóművészeti Egyetemek és Akadémiák Találkozóját, a versenyprogram előadásaihoz kapcsolódva közönségtalálkozókat és szakmai beszélgetést is tartanak, és a Nyílt Fórumot, valamint a díszlet- és jelmeztervezők kiállítását is a Zsolnay Negyedben rendezik meg. A színháztól a Zsolnay Negyedig ingyenes busz szállítja a nézőket, akik a városnéző kisvonattal is megteheti az utat.
    A rendezvény részletes programja a POSZT honlapján olvasható.