Emma napja van. | 2024.04.19

NGM: uniós pályázat a közösségi internet-hozzáférési pontok fejlesztésére

2016-05-09 14:04:35

 

Ötmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg kiemelt pályázati felhívás a közösségi internet-hozzáférési pontok fejlesztésére a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív (GINOP) program keretében.

 

    Az eMagyarország Pontok hálózata, illetve az ott tevékenykedő volt és jelenlegi eTanácsadók csoportja ideális alapot biztosít a digitális készség-fejlesztési programoknak, és a hálózat a stratégiai elképzelések szerint a jövőben is fontos szerepet játszik a digitális készség-fejlesztést célzó programokban - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfői közleményében.
    A tárca szerint az eMagyarország Program továbbfejlesztése mellett szól, hogy a nemzetközi tapasztalatok alapján a digitális írástudás terjesztésére elsősorban a helyi beágyazottságú, ugyanakkor országosan koordinált, esetenként piaci szereplőket is bevonó tömeges képzési programok a leginkább eredményesek.
    A pályázati felhívás célja az eMagyarország Centrum, az eMagyarország Pontok és az ott dolgozó eTanácsadók eddiginél aktívabb és szélesebb körű szerepvállalásához szükséges erőforrások - infrastruktúra, szolgáltatások, szakemberek, koordináció és menedzsment, finanszírozás - biztosítása.
    Az infokommunikációs készségek tudatos, államilag koordinált és támogatott fejlesztése a lakosság, a vállalkozások és az államigazgatás szintjén egyaránt pozitív versenyképességi és foglalkoztatási hatású, hozzájárul a makrogazdasági növekedéshez és az esélyegyenlőség erősítéséhez - idézi a közlemény Rákossy Balázst, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárát.
    A tájékoztatás szerint a digitális felhasználók számának bővülése ösztönzően hat a további fejlesztésekre, illetve az infokommunikációs szektor vállalkozásainak fejlődésére, az elektronikus szolgáltatások nagyobb arányú igénybe vétele elősegíti a hatékony állam kialakítását és a bürokrácia csökkentését. A fenntartható fejlődést célzó programok sikerességét növeli, ha a lakosság mind nagyobb arányban képes igénybe venni azokat a digitális szolgáltatásokat, amelyek csökkentik az energiafelhasználást és a környezetterhelést - áll a közleményben.