Gedeon napja van. | 2024.03.28

Franciaországban radikálisokat "visszanevelő" központokat hoznak létre

2016-05-09 11:58:12

 

Franciaországban regionális integrációs központokat hoznak létre radikalizálódott fiatalok, illetve olyan emberek számára, akik esetében felmerül a gyanú, hogy kapcsolatba kerültek a dzsihadizmussal - jelentette be hétfőn Manuel Valls miniszterelnök.

 

    A 2017 végéig megnyíló, úgynevezett deradikalizációs központok létrehozására 2018-ig mintegy 40 millió eurót költ a kormány. Az első központ nyáron nyílik meg "olyan bűnbánók számára, akiknek megbizonyosodunk az őszinteségéről és arról a szándékáról, hogy hosszú távon vissza akarnak illeszkedni a társadalomba" - fogalmazott Manuel Valls. 
    Az intézkedés célja, hogy kétszer annyi - feltételezhető - iszlám radikálissal tudjanak foglalkozni a hatóságok, mint korábban, és meg tudják akadályozni, hogy az érintettek elutazzanak és csatlakozzanak a dzsihadista harcokhoz Irakban vagy Szíriában. Jelenleg mintegy 1600 ilyen fiatallal foglalkoznak szakemberek. 
    A Le Parisien című fővárosi napilap összesítése szerint Franciaországban - ahol tavaly 147-en vesztették életüket iszlamista terrortámadásokban - jelenleg mintegy 10 ezer radikalizálódott fiatalt tartanak nyilván a hatóságok. Hivatalos adatok szerint eddig mintegy 2 ezer francia állampolgár vett részt az iszlamisták oldalán a harcokban Szíriában és Irakban. 
    "A dzsihadizmus elleni harc generációnknak kétségtelenül a legnagyobb kihívása" - mondta a kormányfő egy sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt kormányának mintegy tíz tagja is, köztük az igazságügyi és a belügyminiszter. 
    A jövőbeni központok legalább fele a hatóságok kérésére fog befogadni olyan embereket, akiket - elmarasztaló ítélet hiányában - fegyházban nem lehet elhelyezni. 
    A hétfőn bemutatott program szerint a deradikalizációs hálózat mellett létrejön egy nemzeti koordinációs iroda, amely a prefektusok, a megyék és az egyesületek munkáját hangolja össze. Ezzel párhuzamosan az érzékenynek tekintett munkahelyeken is gyakoribbak lesznek a közigazgatási vizsgálatok a radikális emberek kiszűrésére. A rutinvizsgálatok nagy események előkészítésének is részei lesznek, mint például a június 10-én kezdődő franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság. 
    A kormány a dzsihadista és szalafista propaganda feltartóztatására "egy erőteljes nyelvezetet" is szeretne használni, valamint megállítani a dzsihadista jelöltek egyre szélesebb méretű toborzását. Ennek érdekében a radikalizációról és a terrorizmusról tudományos tanácsadó program indul, amelynek célja a terrorelhárítással foglalkozó hatóságok és a témát kutató szakemberek közötti kapcsolattartás megerősítése.