Gedeon napja van. | 2024.03.28

Német lap: alternatívákat keresnek az EU-ban a Törökországgal kötött megállapodás bukásának esetére

2016-05-09 10:14:54

 Elkezdődött az alternatív megoldások keresése az Európai Unióban arra az esetre, ha a törökországi belpolitikai folyamatok miatt kudarcba fullad a menekültválság közös kezeléséről kötött megállapodás - írta hétfőn a Bild című német lap.

    A lap értesülése szerint uniós kormányfők egy csoportja megkezdte az egyeztetéseket arról, hogy miként lehet megakadályozni egy újabb menekülthullámot Törökország felől, ha elbukik az EU-Törökország egyezmény.
    Az a megoldás merült fel, hogy központi befogadóállomásokat alakítanak ki az Égei-tengeren található görög szigeteken, és felfüggesztik a szigetek és a szárazföld közötti kompforgalmat, hogy a menedékkérők ne tudjanak továbbutazni.
    A menedékjogi kérelmeket a szigeteken bírálnák el, és onnan toloncolnák vissza hazájukba az elutasított kérelmezőket - mondta egy uniós tagállam kormányának egy minisztere a Bildnek.
    A félelem az EU-Törökország megállapodás bukásától azért erősödik, mert Recep Tayyip Erdogan török államfő elutasítja a terrorizmus elleni harcról rendelkező törvény módosítását, amely az uniós vízummentesség megadásának egyik feltétele. Így előfordulhat, hogy az EU nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, a török államfő pedig válaszlépésként megnyitja a határokat az EU-ba igyekvő menekültek előtt - írta a Bild.
    A megállapodás szerint vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.
    A megállapodás arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat. A vízummentességhez a török félnek 72 feltételt kell teljesítenie. Hiányosságok 8 területen vannak, köztük a terrorizmus elleni fellépés szabályozásában. Recep Tayyip Erdogan pénteken jelentette be, hogy szó sem lehet a terrorizmus elleni harccal foglalkozó törvény módosításáról.
    Hétvégi német lapjelentések szerint Angela Merkel német kancellár és Recep Tayyip Erdogan együttműködése nem zavarmentes, főleg azért, mert a török államfő nem tudja megbocsátani a német kormányfőnek, hogy kezdettől fogva ellenzi Törökország felvételét az Európai Unióba, és csupán az úgynevezett megkülönböztetett partneri kapcsolat kialakítását javasolja.
    Azonban Angela Merkel és Ahmet Davutoglu távozó török miniszterelnök együttműködése kiváló volt, de az ankarai kormány vezetője alulmaradt az államfővel folytatott hatalmi harcban.
    A Bild hétfői jelentése szerint egyelőre nyugalom van az Égei-tengeren húzódó görög-török határ térségében, a görög hatóságok az utóbbi 24 órában 15 menedékkérő érkezését regisztrálták.