József napja van. | 2024.03.19

Vádat emeltek egy orosházi uzsorás házaspár ellen

2016-05-09 08:17:54

 

Vádat emelt az Orosházi Járási Ügyészség egy orosházi házaspár ellen, aki uzsorakölcsönöket adott éveken keresztül legalább hat embernek - tájékoztatta a Békés Megyei Főügyészség hétfőn az MTI-t.

 

    A közleményben azt írták: a 47 éves férfi és 43 éves felesége hulladékgyűjtéssel foglalkozott, ezzel egyidejűleg rossz anyagi körülmények között élő, befolyásolható embereket "uzsoráztattak".
    A rászoruló embereknek egy hónapra, havi 100 százalékos kamatra adtak pénzt kölcsön. A következő hónap elején az alapkölcsön kétszeresét követelték, de annak felét, azaz az eredeti kölcsön összegét "visszaadták", ismét havi 100 százalékos kamatra. Így az érintettek eladósodottságát évekig fenntartották. Volt olyan sértett, aki ötvenezer forintos kölcsönre öt és fél év alatt összesen 4,3 millió forintot fizetett vissza.
    A vádlottak egyes esetekben a pénz behajtása céljából súlyos fenyegetést és erőszakot is alkalmaztak. Volt olyan sértett, akit "csicskáztattak", éveken keresztül arra kényszerítettek, hogy a házukban tartózkodjon, ott munkát végezzen minimális ellátás fejében, nem engedték haza, amikor pedig a elszökött, utánamentek, majd őt és az anyját a kocsijuk után kötözve húzták a földön. 
    Az Orosházi Járási Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő házaspárt súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolással, a személyi szabadság két rendbeli, a sértett sanyargatásával elkövetett megsértésének bűntettével, valamint öt rendbeli, üzletszerűen elkövetett uzsora-bűncselekménnyel vádolja.