József napja van. | 2024.03.19

MNB : a befektetők rendelkezésére állnak a Reálszisztéma értékpapírjai

2016-05-09 07:31:24

 

A Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt.-nél végzett eddigi felügyeleti vizsgálat szerint a pénzügyi eszközök és pénzeszközök az ügyfelek rendelkezésre állnak, a jegybank  - a társaság kérelmére megindult - eljárás keretében vizsgálja a tevékenységi engedély visszavonásának lehetőségét - nyilatkozta Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője az MTI kérdésére.

 

    A szóvivő felidézte, a társaság legutóbbi közgyűlésén döntött arról, hogy rendezett körülmények között kivonul a piacról.  Az MNB akkor vonja vissza a Reálszisztéma tevékenységi engedélyét, ha a Reálszisztéma értékpapírcége az ügyfeleivel szemben fennálló elismert kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett vagy a szerződéseinek teljesítését más befektetési szolgáltató átvállalta.
    A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a társaságnál folytatott célvizsgálata során 2015. november 4-én felügyeleti biztosokat rendelt ki a Reálszisztéma értékpapírcégéhez irányítási problémák miatt - idézte fel a szóvivő. A felügyeleti biztosok átvették a társaság irányítását (a jogszabály szerint a menedzsment, és nem a tulajdonosok jogkörét), és gondoskodtak a megfelelő működésről.
    A jegybank eddigi vizsgálatai szerint a Reálszisztéma értékpapírcégénél nem tűnt el az ügyfelek pénze, ugyanakkor a közelmúltban erről megjelent híresztelések alkalmasak voltak a befektetők és a közvélemény megtévesztésére. Ezzel szemben az MNB eddigi vizsgálatai, illetve a kirendelt felügyeleti biztosok megállapították, hogy a Reálszisztéma értékpapírcégénél az ügyfeleinek befektetései rendelkezésre állnak - szögezte le a jegybank felügyeleti szóvivője.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány