József napja van. | 2024.03.19

Cameron: az EU békét teremtett az ellenségeskedő európai országok között

2016-05-09 06:20:38

 

A brit miniszterelnök szerint az Európai Unió segítette elő az egymással korábban hosszú ideig ellenségeskedő európai hatalmak megbékélését. David Cameron, aki június 23-ára népszavazást írt ki a brit EU-tagság jövőjéről, hétfőn mondja el eddigi legnagyobb horderejű kampánybeszédét a brit EU-tagság mellett érvelve.

 

    A brit sajtóval előzetesen ismertetett néhány részlet szerint a kormányfő beszédében alig burkolt figyelmeztetés is elhangzik arra, hogy az EU nélkül akár újabb háborús veszély is kialakulhatna Európában.
    Cameron szerint a katonatemetőkben sorjázó fehér sírkövek jelképezik azt az árat, amelyet Nagy-Britannia fizetett az európai béke és rend helyreállításáért. "Biztosak lehetünk-e azonban abban, hogy kontinensünk békéje és stabilitása minden kétséget kizáróan biztosított? Vállalható-e ez a kockázat? Én soha nem jutnék felelőtlenül erre a feltételezésre" - fogalmaz beszédében a brit miniszterelnök.
    Hozzáteszi, hogy alig húsz év telt el a balkáni háborúk, a srebrenicai mészárlás óta, és felidézi Oroszország ukrajnai agresszióját.
    Cameron kijelenti a beszédéből előre ismertetett részletek szerint, hogy az Európai Unió segítette elő olyan országok megbékélését, amelyek korábban "évtizedekig egymás torkát szorongatták".
    Nagy-Britanniának alapvető nemzeti érdeke a közös európai cél megőrzése az európai országok közötti jövőbeni konfliktusok megelőzése érdekében. Ehhez viszont az szükséges, hogy Nagy-Britannia ebben vezető szerepet vállaljon, és maradjon az Európai Unió tagja - érvel majd a brit kormányfő.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány