Tivadar napja van. | 2024.04.20

Regéc Várának Öregtornya várja a látogatókat

2016-05-08 10:51:00

2016. május 7-én kinyitotta kapuit Regéc Várának Öregtornya. Regéc Község Önkormányzata az elmúlt bő egy év alatt hajtotta végre azt a turisztikai attrakciónövelő fejlesztést, aminek eredményeként újjáépülhetett Regéc Várának legősibb építménye, az Öregtorony.

Dr.Hörcsik Richard országgyűlési képviselő, balról Bakos Ferenc regéci polgármester, háttérben Szabó Ferenc az Abaúj-Abaújban EGTC vezetője (A képre kattintva képtár nyílik.)

 A Regéci vár, ahol II. Rákóczi Ferenc Fejedelem a gyermekkorát töltötte” című beruházás az „Új Széchenyi Terv, Észak-Magyarországi Operatív Program támogatásával valósulhatott meg két helyszínnel, több célterülettel.

Török Dezső a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Elnöke (A képre kattintva képtár nyílik.)

Kiállításokat, 3D vetítőt, pedagógiai foglalkoztatót, kávézót tartalmazó Látogatóközpont épült a településen, míg a várban az újjáépített, több mint háromszáz éve rommá tett torony és környezete is megújult, jól bejárhatóvá és értelmezhetővé vált.

Újra áll az Öregtorony, és újra lobog a Rákócziak ősi címeres zászlaja (A képre kattintva képtár nyílik.)

Új, igényes és komfortos fogadó épület várja a látogatókat a vár bejáratánál, rendezvénytér kialakítása történt meg a vár keleti oldalán elhelyezkedő várárokban. Az új fejlesztésű területeket fokozatosan birtokba vették a tavasz folyamán a várba látogatók, de a monumentális Öregtorony emeleti szintjei nem voltak elérhetőek még a nagyközönség számára.

Regéc Község Önkormányzata mielőbb szeretné megnyitni a látogatók előtt, eredetileg az Aba-nemzettség tagjai által az 1200-as évek végén építtetett robusztus építményt, így az egyébként is 2016. május 7-én Regécre tervezett, Abaúj-Abaújban EGTC fejlesztési partnerség és a település közös rendezvénye apropóján ekkor kinyílnak az Öregtorony kapui a nagyközönség előtt.

A kulturális műsornak a várárok adott helyet (A képre kattintva képtár nyílik.)

A rendezvény nap délelőttje szakmai előadásokkal, konferenciával telik a Látogatóközpontban, majd délután 14 órától Ünnepélyes Kapunyitás Regéc Várában, az Öregtorony bemutatása. Ezt követően a várárokbéli rendezvénytéren első alkalommal kulturális és hagyományőrző programok szórakoztatják nem mindennapi környezetben a kicsiket-nagyokat, minden érdeklődőt. (Ide kattintva még több információt kaphat Regéc honlapjáról.)