Emma napja van. | 2024.04.19

Esterházy Jánost is említették a kommunizmus áldozatairól tartott cseh megemlékezésen

2016-05-07 16:59:00

 Esterházy Jánosnak, a szlovákiai magyarság egykori vezetőjének nevét is megemlítették szombaton Prágában, a csehországi kommunista rendszer áldozatairól tartott központi megemlékezésen.

    A cseh nemzet, valamint a többi közép-európai nemzet múlt századi tragédiáját idézi az a két név, amely a prágai Motol köztemetőben a kommunista rendszer áldozatainak központi emlékművén található - jelentette ki Eva Syková szenátor, a megemlékezés egyik szónoka. Josef Bryks tragédiája mellett kell említeni "Esterházy Jánosét is, aki mint a magyar nemzeti kisebbség képviselője a két világháború közötti Csehszlovákiában igyekezett elérni a társadalmi berendezkedés módosítását, és akit a második világháború után hazaárulóként és kollaboránsként ítéltek el" - mutatott rá Syková.
    A prágai Motol köztemető azon részén, ahol a volt politikai rendszer több tucatnyi áldozatát névtelenül elhantolták, a '90-es évek elején alakított ki kegyeleti emlékhelyet a Politikai Foglyok Szövetsége (KPV). A néhány éve átalakított központi emlékművön jelképesen két áldozat neve szerepel: Josef Bryx volt háborús pilótáé, valamint Esterházy Jánosé, a szlovákiai magyarság egykori vezetőjéé. Ez utóbbi névtáblát cseh és szlovák részről is több támadás is érte. Esterházy Jánost ugyanis mindeddig sem Szlovákia, sem Csehország nem volt hajlandó rehabilitálni, így a néhai politikust hivatalosan továbbra is háborús bűnösként tartják nyilván.
    A prágai magyar nagykövetség nevében felszólaló Márvány Miklós diplomata részletesebben is méltatta Esterházy János életét és munkásságát, s rámutatott, hogy mindez összeköti a cseheket és a magyarokat. A cseh közszolgálati televízió az egyórás egyenes adásban többször bemutatta az emlékművet is, amelyen Esterházy János neve jól volt látható.
    Nem szabad elfogadni, hogy a cseh társadalomban továbbra is jelen legyen a gyűlölet és meg lehessen kérdőjelezni a kommunista múltat - jelentette ki Frantisek Sedivy, a csehországi KPV alelnöke a megemlékezésen. Daniel Herman kulturális miniszter szerint a 21. század elején új kihívásokkal kell szembenézni, s nem szabad megfeledkezni azokról, akik a szabadságot kivívták.