Emma napja van. | 2024.04.19

Közzétették a kutatás-fejlesztési és innovációs célú GINOP-pályázatok első nyerteseit

2016-05-06 19:50:00

Közzétették a kutatási infrastruktúra fejlesztését célzó felhívás (GINOP) első pályázati fordulójának nyerteseit, ezzel elsőként lezárult a kutatásfejlesztési és innovációs célú GINOP pályázatok egyik felhívásának teljes értékelési folyamata - közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az MTI-vel pénteken.

    A stratégiai jelentőségű hazai kutatóhelyek K+F kapacitásainak erősítését és a nemzetközileg versenyképes kutatási infrastruktúrák kialakítását ösztönző GINOP-felhívásra az első fordulóban 86 projektjavaslat érkezett szakpolitikai véleményezésre. Ezek összesített támogatási igénye több mint 110 milliárd forint volt - csaknem háromszor annyi, mint a rendelkezésre álló teljes keretösszeg -, de támogató szakpolitikai véleményt csupán a projektek negyede kapott.
    A hazai kutatási infrastruktúra megerősítését célzó GINOP-felhívás első fordulójában 57 beérkezett projektjavaslatot véleményezett az NKFI Hivatal. Ezek közül 15-öt ítélt támogathatónak, amelyek kevesebb, mint harmadát képviselik az összes benyújtott támogatási igénynek.
    Kiemelik: a kutatási infrastruktúra fejlesztését és a stratégiai kiválósági műhelyek megerősítését ösztönző felhívás újabb fordulóira ismét pályázhatnak a kutatóhelyek, mivel mindkét felhíváshoz újranyílik a KFI szakpolitikai véleménykérés online felülete az NKFI Hivatal honlapján.
    A tájékoztatás szerint a "Stratégiai K+F műhelyek kiválósága" felhívás a hazai stratégiai jelentőségű kutatóhelyek K+F kapacitásának erősítését célozza, 2016-ban 40 milliárd forintos keretösszeggel.
    A "Kutatási infrastruktúra fejlesztése - nemzetköziesedés, hálózatosodás" című felhívás célja a hazai kutatási infrastruktúra erősítése, nemzetközileg versenyképes tudáscentrumok létrejöttének támogatása. A rendelkezésre álló keretösszeg 2016-ban 20 milliárd forint - közölték.
    Mindkét módosult felhívásban nagyobb hangsúlyt kap a konstrukció célkitűzésére vonatkozó pontos megfogalmazás követelménye, továbbá több ponton is módosultak a felhívásokban a felhasználható támogatással, a támogatás mértékével és az elszámolható költségekkel kapcsolatos előírások. A KFI szakpolitikai véleményezés eddigi értékelési tapasztalatai alapján módosult a szakpolitikai véleményezés szempontrendszere is, mely a hivatal honlapjáról mindkét felhívás esetében letölthető.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó