Auguszta napja van. | 2024.03.29

Főváros: szabadtéri koncertre engedélyt kell kérnie a BFZ-nek

2016-05-06 14:37:00

 

Egy flashmobra nem, de szabadtéri koncertre közterület-foglalási engedélyt kell kérni, így ha a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) szombaton koncertet ad a Vörösmarty téren, az azt jelenti, hogy Fischer Iván "a törvények felett áll" - közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-vel.

 

    A közleményben azt írták: az RTL Klub csütörtöki híradója szerint a Budapesti Fesztiválzenekar szombaton koncertet ad a Vörösmarty téren. "Szóba sem került", hogy a zenekar közterület-foglalási engedélyt kérne a szabadtéri koncertre, "ezek szerint Fischer karnagy úr szabályok betartásával nem bíbelődik" - fogalmaztak.
    A Fővárosi Közgyűlés április 27-én úgy döntött, hogy tavalyhoz képest 200 millió forinttal kevesebbel, 60 millió forinttal támogatja idén a BFZ-t (amely nem a főváros intézménye). Két nappal később Fischer Iván, a zenekar zeneigazgatója videoüzenetben nehezményezte, hogy a döntés szezon közben, előzetes egyeztetés nélkül született. Közölte továbbá - amellett, hogy a támogatás csökkentése miatt számos koncertet kell lemondaniuk -, szombaton Budapest egyik terén zenés flashmobot tartanak, amelyre Tarlós István főpolgármestert is várják, hogy "ott magyarázza el a szerintünk felelőtlen döntés célját, értelmét". Az ATV-ben ugyanazon a napon úgy fogalmazott: a döntéssel "Budapest vezetése kiásta a csatabárdot". Szerdán a főpolgármester közleményben úgy reagált: ha Fischer Iván "nem képes befejezni a követelőző hisztériát, fenyegetőzést és zavarkeltést, úgy át kell gondoljuk a támogatását".