Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: az al-Kaida nem érdekelt a fegyverszünet fenntartásában

2016-05-06 12:16:57

 

Az al-Kaida, illetve az ahhoz tartozó an-Nuszra Front nem érdekelt sem a fegyverszünet fenntartásában Szíriában, sem a békés rendezésben, és a jelenlegi helyzetben a fegyverszünet megakadályozása sokkal könnyebb, mint a betartatása - mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

    Szalai Máté ismertetése szerint a szíriai polgárháború egy háromszintű konfliktus: a globális (Egyesült Államok, Oroszország) és a regionális hatalmaknak (Törökország, Szaúd-Arábia, Irán), valamint a helyi szintű milíciáknak, erőknek (Aszad-kormány, ellenzék) van benne szerepe. Ahhoz, hogy egy működőképes tűzszünet legyen, mindhárom szint érdekegyezése kellene, ami szinte lehetetlen - értékelt.
    Elmondása szerint Aleppo nyugati részét jelenleg a szíriai kormányerők, keleti részét pedig az ellenzék tartja ellenőrzése alatt az Al-Kaidához tartozó an-Nuszra Fronttal közösen. A február végén megkötött tűzszüneti megállapodás nem terjed ki sem az Iszlám Államra (IÁ), sem az al-Kaidára, ezeket elvileg bármely fél bármikor megtámadhatja. Az al-Kaida - és vele az an-Nuszra Front - miért tartana tiszteletben egy ilyen tűzszünetet, vagy bármilyen, az Egyesült Államok diktálta megállapodást - vetette fel a szakértő, hozzátéve: ráadásul az al-Kaidának eleve sem érdeke a békés rendezés, hiszen minél kaotikusabb a helyzet, minél hosszabban elhúzódik a háború, nekik annál több támogatójuk lesz.
    A legújabb hírek szerint a helyzetet kihasználva az an-Nuszra Front államépítési projektbe tervez fogni Szíria északi részén - folytatta Szalai Máté. Az al-Kaida hálózat központja eddig Afganisztánban és Pakisztánban volt, ám egy szíriai bázis sokkal előnyösebb lenne a terrorszervezet számára, mivel jóval közelebb van Európához.