Gedeon napja van. | 2024.03.28

A török sajtó már az elnöki rendszer bevezetéséről ír

2016-05-06 13:32:00

 

A két hét múlva leköszönő Ahmet Davutoglu török miniszterelnököt búcsúztatja a pénteki török sajtó, több lap is megjegyzi: ez már annak előszele, hogy a jövőben az elnök gyakorolja majd a végrehajtó hatalmat.

 

    A Recep Tayyip Erdogan elnökkel szemben a hatalmi harcban alulmaradt Davutoglu csütörtökön jelentette be: nem indul a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöki tisztségéért a május 22-re kitűzött rendkívüli kongresszuson. A párt alapszabálya értelmében így kormányfő sem maradhat.
    "Az utolsó miniszterelnök" - hirdette címoldalán a Posta című napilap. "Szükségből távozom" - emelte ki az újság Davutoglu csütörtöki sajtótájékoztatójából. A lap felidézte Aydin Dünalnak, Erdogan tanácsadójának és az AKP egyik ankarai képviselőjének szavait: "Erős államfővel és erős kormányfővel Törökország nem működik, nem kormányozható jól. A kapcsolatuk mindig problémás volt. Ezt követően egy kevésbé karizmatikus miniszterelnök érkezik" - fogalmazott.
    A Posta szerint Davutoglu távozásával Törökországban már a tervezett új alkotmány elfogadása előtt beköszöntött az elnöki rendszer, melyben az államfő gyakorolja a végrehajtó hatalmat.
    A Habertürk hasonlóan vélekedett. Mint írta: május 4-el, Davutoglu és Erdogan szerda esti találkozójával világossá vált Törökország vezetésének új megközelítése, a köztársasági elnöki rendszer. A két vezető közötti hatalmi viszály a miniszterelnök távozásával véget ért. A napilap Davutoglura hivatkozva hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy a miniszterelnök azért távozna, mert kormányzása kudarcot vallott. Szívvel-lélekkel dolgozott, a nép rá a tanú - írja a lap.
    Az újság külön kiemelte, hogy Davutoglu sajtótájékoztatóján nem tehettek fel kérdéseket az újságírók, valamint, hogy beszéde alatt több párttársa könnyeivel küszködött.
    A Sabah című legfőbb kormánypárti napilap mást emelt ki Davutoglutól: "senki ne próbálja meg kiengedni a zendülés szellemét a palackból", "hűséges katonaként utolsó lélegzetemig folytatom a munkát az AKP képviselőjeként", "soha nem mondok egy rossz szót sem az államfőre, akinek a barátságát mindennél többre értékelem és akinek a családja az én családom is".
    A tekintélyes napilapok továbbá arra helyezték a hangsúlyt, hogy Davutoglu lojalitását fejezte ki Erdogan iránt, valamint egységre és összefogásra szólította fel AKP-s párttársait.
    A Milliyet szerint a miniszterelnök "jó diplomáciai érzékkel" búcsúzott.
    Erdogan csütörtök este úgy nyilatkozott, hogy Davutoglu maga hozta meg döntését.
    A Vatan című napilap értesülései alapján öt politikus neve merül fel az AKP lehetséges pártelnökeként, s így következő kormányfőként; Binali Yildirim közlekedési miniszter, Bekir Bozdag igazságügyi miniszter, Berat Albayrak energiaügyi miniszter, aki ugyanakkor Erdogan veje, továbbá Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes vagy Mehmet Ali Sahin, az AKP jelenlegi elnökhelyettese válthatja Davutoglut a kormány élén.