Ervin napja van. | 2024.04.26

Csehországban 5,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban

2016-05-06 12:25:00

 

Csehországban 5,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban, a februári  8,5 százalékos növekedés után - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken Prágában.

 

    A statisztikai hivatal rámutatott, hogy az idén márciusban eggyel kevesebb volt a munkanap, mint tavaly ugyanebben a hónapban.
    Márciusban gyors tempóban emelkedett az élelmiszerek forgalma, és tovább bővült az internetes áruházak forgalma is, amely 21 százalékkal emelkedett. Az iparcikkek forgalma 6,8 százalékkal volt magasabb, mint egy éve. A számítógépes technikáért pedig ebben a hónapban is kevesebbet költöttek a csehek, mint egy éve.
    "A kiskereskedelem márciusi eredménye megerősítette, hogy a háztartások fogyasztása továbbra is a bruttó hazai termék (GDP) emelkedésének a legfőbb motorja" - kommentálta a márciusi adatokat Pavel Sobísek, az UniCredit Bank vezető elemzője.
    Véleménye szerint az idei első negyedév tisztított számai azt mutatják, hogy a háztartások fogyasztása reálisan több mint három százalékkal bővül havonta. A háztartások számára kedvező, hogy a gazdasági növekedés folyamatos, a munkanélküliség csökken, és kezd beindulni a bérek növekedése is - fejtette ki.
    Az elemző várakozása szerint éves szinten az idén a cseh  háztartások fogyasztása a tavalyi évhez viszonyítva legalább 5 százalékkal fog bővülni. 
    A gépkocsieladás és az autószervizek forgalma - amelyet az új statisztikai rendszer szerint már nem számítanak be a kiskereskedelmi forgalomba - éves szinten 4,9 százalékkal emelkedett márciusban - derül ki a CSÚ jelentéséből. Az üzemanyagok forgalma 8 százalékkal nőtt tavaly márciushoz képest.