Ervin napja van. | 2024.04.26

Újraépítették a Banja Luka jelképének számító Ferhadija mecsetet

2016-05-05 16:01:00

Szombaton nyitják meg újra a boszniai Banja Luka egykori szimbólumának számító Ferhadija mecsetet, amelyet a délszláv háborúk idején romboltak le, most viszont a vallási tolerancia jelképévé is válhat.

 

    Ferhád pasa mecsetjét a történészek szerint 1579-ben építették és az Oszmán Birodalom egyik legjelentősebb építménye volt Bosznia-Hercegovina területén. Történelmi jelentősége miatt az UNESCO világörökségi listáján is szerepelt, ennek ellenére az 1992-1995-ös boszniai háború idején, 1993. május 7-én a boszniai szerbek porig rombolták, ahogy a város többi muzulmán vallási építményét, köztük 15 másik dzsámit és a pasa mauzóleumát is.
    A Ferhadija mecset darabjait megsemmisítették, a helyszínen parkolókat építettek ki. A muszlim ingatlanok, egyebek mellett vallási objektumok megsemmisítésének megszervezéséért az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék 2004-ben 30 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Radoslav Brdjanint, Banja Luka egykori vezető szerb politikusát.
    Az etnikai feszültségek Bosznia-Hercegovinában a mai napig tapasztalhatók, ám a kétezres évek elején elkezdődött a lerombolt mecsetek újjáépítése, ennek részeként építették újra az egykor Banja Luka jelképének számító Ferhadija mecsetet is, amelyet szombaton nyitnak meg. A mecset darabjairól úgy tudták, hogy megsemmisültek, mert a lerombolás után a közeli szeméttelepre szállították őket, de a restaurátorok megtalálták az eredeti darabok 70 százalékát, így azokat be tudták építeni az új épületbe.
    A mecset békés megnyitása elemi érdeke a boszniai szerb vezetőknek, ugyanis ezzel tudják bizonyítani elhivatottságukat a békés egymás mellett élés és a tolerancia mellett. A lépés azért is jelentős, mert Banja Luka a délszláv háború után két részre osztott Bosznia-Hercegovina főként pravoszláv szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaságnak a központja.
    A megnyitót - a helyi beszámolók szerint - több mint ezer rendőr biztosítja majd, ennek legfőbb oka az, hogy 2001-ben, az új mecset alapkőletételekor szerb szélsőségesek támadtak a jelenlevőkre, az összetűzésekben egy hívő életét vesztette, többen megsérültek.
    A szervezők elmondták, hogy mintegy 20 ezer résztvevőre számítanak, és a megváltozott politikai atmoszféra miatt várhatóan nem lesznek a 15 évvel ezelőttihez hasonló támadások sem. Derűlátásra ad okot az is, hogy a nacionalista kijelentéseiről ismert boszniai szerb elnök, Milorad Dodik is a megbékélés mellett kardoskodott, és a mecsetben tett április látogatásakor szőnyegeket vitt ajándékba.
    A Ferhadija mecset megnyitása alkalmából ismét kiadták a Korán cirill betűs szerb fordítását is.