Tivadar napja van. | 2024.04.20

Soltész Miklós meghívást továbbított Kirill pátriárkának a második víz-világkonferenciára

2016-05-05 10:20:47

 

A második budapesti víz-világtalálkozóra szóló meghívást továbbított Kirill orosz pátriárka részére Moszkvában az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, és egyben közölte, hogy magyar kormány 100 millió forinttal támogatja a budapesti orosz ortodox templom helyreállítását.

    Soltész Miklós erről Tyihon podolszki püspökkel, a magyarországi ortodox egyházmegye kormányzójával tárgyalt. Az államtitkár a megbeszélésről csütörtökön számolt be az MTI-nek az orosz fővárosban.
    Mint mondta, a eszmecsere középpontjában a családtámogatás és a környezetvédelem állt.
    Szavai szerint Tyihon püspök méltatta azokat a döntéseket, amelyek eredményeképpen Magyarországon az elmúlt hat évben 30 százalékkal nőtt a házasságkötések és a születések száma, 10 százalékkal csökkent a válások és nagymértékben, több mint 10 ezerrel csökkent az abortuszok száma.
    Soltész hangsúlyozta, hogy az egyházak számára alapérték a természet tisztelete, szeretete, óriási a szerepe abban, hogy elősegítsék a környezettudatos gondolkodást. Ennek jegyében adta át Tyihon püspökön keresztül Kirill pátriárkának azt a felkérést, hogy akár üzenetben, akár személyesen, tekintélyével járuljon hozzá a novemberi második budapesti víz-világtalálkozó sikeréhez.
    Beszámolt arról a megállapodásról, amelynek keretében a magyar kormány sok évtizedes elmaradást pótolva segít a magyarországi ortodox egyháznak, és 100 millió forinttal támogatja a budapesti Petőfi téri templom csonka tornyának felújítását. Soltész szerint ez fontos üzenet, de a lépés már csak a városkép és a turizmus szempontjából is fontos, mert a templom a Duna-part egyik legszebb helyén van.
    A magyar államtitkár a podolszki püspök társaságában felkereste Alekszej Saposnyikovot, Moszkva közgyűlésének elnökét, aki arról a tájékoztatta, hogy város és az egyház miként próbálja meg közösen újra integrálni a hitéletet a főváros életébe a 70 éves kommunista uralom rombolása után.
    "Ennek az újraindításnak és a megbeszéléseknek az az üzenete számomra, hogy a mai világban, amikor egyik oldalról ott van a liberalizmus istentagadó, igazából sehová se vezető üzenete, másik oldalról pedig a délről-délkeletről érkező muszlim előrenyomulás, akkor az európai népek, köztük az orosz megmaradását is a kereszténység tudja garantálni" - mondta az államtitkár.