Auguszta napja van. | 2024.03.29

A kórházszövetség továbbra is az egészségügyi háttérintézmények önállósága mellett érvel

2016-05-05 10:19:03

 

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnöksége ismételten tárgyalt az egészségügyi ágazat háttérintézményeinek lehetséges átszervezéséről, és kiáll nemcsak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), hanem az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) teljes körű függetlenségének megőrzése mellett is.

    A szakmai szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, szükséges az OTH önállóságának és hatékony ellenőrző szerepének megtartása, és arra kérte a kormányt, hogy a közegészségügy fenntartása, az ország járványügyi felügyelete, a hatósági ellenőrzés és intézkedés megőrzése, a lakosság védelme és biztonsága érdekében ne szüntesse meg, hanem "óvja, védje és fejlessze" a 250 éve fennálló tisztifőorvosi hivatal intézményét.
    A kórházszövetség kiemelte: a gyógyszerészeti államigazgatási feladatokat ellátó és egyes feladatok esetében egészségügyi államigazgatási szervként is kijelölt OGYÉI működése rendkívül speciális, ügyfélköre centralizált, szakértői tevékenysége csak központi szervezéssel és részvétellel oldható meg, az általa kezelt dokumentumok pedig fokozott óvatosságot igényelnek, mert azok jelentős része üzleti és különleges személyes adatokat is tartalmaz.
    Jelezték továbbá, a hatóság ügyfelei nem az állampolgárok, hanem gyógyszeripari vállalatok, amelyek gyakran versenykörülmények között döntenek arról, hogy melyik nemzeti hatóságra bízzák beadványaikat, ezért minden olyan változás, amely hatással lehet a törzskönyvezés folyamatára, negatívan hathat a beadványok számára és így a befizetett hatósági díjakra.
    Az MKSZ közölte: az OGYÉI függetlenségének megszűnése veszélybe sodorhatja nemzetközi elfogadottságát és jelentősen csökkentheti a szervezet iránti több évtizedes bizalmat, így hátrányosan érintheti a Magyarországon indított nemzetközi eljárások és vizsgálatok számát, valamint az ez alapján befolyó bevételeket.
    Megjegyezték, hogy az intézet egyes, nemzetközi szervezetek által akkreditált egységeit (OGYI Laboratórium, OÉTI Laboratórium) tekintve minden változás újabb auditot igényel, és annak lefolytatásáig a tevékenység szakszerűen nem gyakorolható, ami egészségügyi kockázatot jelent a gyógyszerek, az orvostechnikai eszközök és az étrend-kiegészítők bevizsgálása során.
    A szakmai szervezet ismételten hangsúlyozta, nem ért egyet a független OEP tervezett felszámolásával. Közölte: a döntés egy évszázados tradíció megszüntetését is jelentené, amely Magyarországot - társadalmi egészségbiztosítási rendszerét illetően - messze kiemelte a világ államainak sorából. Az OEP-ben "nemzeti kincsnek" tekinthető tudás halmozódott fel a kórház-finanszírozás évtizedes tapasztalataiból, és ennek szétaprózása óriási veszteség lenne - írták, hozzátéve, az alacsony működési költségű OEP megszüntetését vagy feldarabolását gazdaságossági szempontok sem támasztják alá.
    A Magyar Kórházszövetség meggyőződése, hogy az említett intézmények más kormányzati szerv alá rendelése, így önállóságuk megszüntetése is kárt okozna, ezért arra kéri a kormányt: döntsön e háttérintézmények (hatóságok) fenntartása mellett.