Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Offshore-ellenes vitanapot kezdeményezett az ellenzék

2016-05-05 09:50:25

 

Az offshore-ellenes fellépéshez szükséges lépésekről kezdeményezett parlamenti vitanapot az ellenzék.

    Az LMP által indított, de MSZP-s és jobbikos, továbbá két független képviselő által is támogatott, csütörtökön beterjesztett beadvány szerint a vitanap témái az offshore vállalkozásokkal, az adóparadicsomokkal, illetve az adóelkerüléssel szembeni teendők lennének.
    A javaslatot jegyző Schiffer András, az LMP frakcióvezetője minden tisztességesen működő demokratikus állam alapvető érdekeként hivatkozott az adóparadicsomok bezárására, a "kiszivattyúzott milliárdok" - írta - hiányoznak a közbevételekből, egyebek mellett az oktatásból és az egészségügyből.
    Az ellenzéki politikus megtiltaná a közszférának, hogy offshore cégekkel szerződjön, emellett jelezte: uniós szinten is korlátozni, bojkottálni kellene ezen vállalkozásokat.
    Schiffer András célként jelölte meg a nemzetközi adóparadicsomok elleni egységes fellépést az EU-ban, továbbá az unión belüli adóparadicsomok felszámolását.
    Kitért arra, hogy korábban a kormánypártok is kezdeményeztek nemzetközi egyeztetéseket, azonban ez "a törekvés elhalt", értékelése szerint a kormány nem fellép az adóparadicsomok ellen, hanem megpróbál versenyezni velük.