Emma napja van. | 2024.04.19

Holtan találtak egy kínai lelkészt, aki észak-koreaiakat mentett

2016-05-03 11:11:25

 

Holtan találtak egy észak-koreai menekülteket segítő, koreai nemzetiségű kínai lelkészt a kínai-észak-koreai határ közelében, a pekingi külügyminisztérium nem rendelkezik megfelelő információkkal a halálesetről.  

 

    Hung Lej külügyi szóvivő Pekingben kérdésre válaszolva nem tudott részletekkel szolgálni a északkelet-kínai Csilin tartományi Han Csung-riul három nappal ezelőtti halálának körülményeiről. Meg nem erősített dél-koreai sajtóértesülések szerint viszont Han, aki 1993 óta vett részt a menekültek Dél-Koreába juttatásában, az északiak biztonsági szolgálatának áldozata lehet.
    Han a Csangbaj templom pásztoraként volt ismert elsősorban abban a körülbelül egyharmad részben koreai nemzetiségűek által lakott Janpien prefektúrában, amely az országhatárt érinti.
    A lelkipásztor minden jel szerint gyilkosság áldozata lett, de a kínai hatóságok erről részleteket nem közöltek. A médiában megjelent információk szerint az ügyben nyomozás folyik, és állítólag nem találták meg a férfi telefonját, ami azt jelenti, hogy összekötői, kapcsolatai és azok, akiket segített veszélyben lehetnek.
    Az emberek Észak-Koreából történő kimenekítésére és külföldre, elsősorban Dél-Koreába juttatására évek óta külön iparág szerveződött a térségben; jelentések szerint az "ügynökök" 10 ezer dollárt kérnek az országból történő kiszöktetésért és további 3500-at a kínai határon kívülre juttatásért.
    A hálózatnak, amely búvóhelyeket is biztosít, amerikai és dél-koreai személyek is tagjai, de ők felkészültebbek, védettebbek kínai partnereiknél.
    Peking nem támogatja az észak-koreai menekültek befogadását, akiket - elfogásuk esetén - visszatoloncol hazájukba, amiért többször érték már nemzetközi bírálatok. Sajtójelentések szerint a kínai hatóságok lehetőséget nyújtanak észak-koreai biztonsági partnereiknek ahhoz, hogy a határ kínai oldalán is kutassanak a szökevények után.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó