Emma napja van. | 2024.04.19

Német lap: Angela Merkel irányváltást sürget pártjánál az AfD előretörése miatt

2016-05-03 11:26:00

 Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke irányváltást sürget pártjánál a legnagyobb parlamenten (Bundestag) kívüli politikai erő, az Alternatíva Németországnak (AfD) előretörése miatt - írta kedden a Bild című német napilap.

    A beszámoló szerint Angela Merkel a CDU hétfői elnökségi ülésén azt mondta, hogy a pártnak többet kell foglalkoznia a konzervatív, a politikai középtől jobbra álló szavazókkal, és új stratégiát kell kidolgoznia arról, hogy miként viszonyuljon az AfD-hez.
    A pártelnök-kancellár úgy vélte, nincs értelme állandóan "ütni" az AfD-t és szavazóit, mert a támadások "szolidaritási hatást" váltanak ki, vagyis a párt és a támogatók egyre inkább összezárnak - írta a Bild.
    A CDU kereszténydemokrata, liberális és konzervatív irányzatokat összefogó jobbközép néppárt, Angela Merkel 2000 óta vezeti, és a legtöbb elemző szerint korszerűsítette és újrapozícionálta. A CDU így szakított olyan hagyományos konzervatív nézetekkel, mint például a védelempolitikában a kötelező sorkatonai szolgálat fenntartásának szükségessége, az energiapolitikában az atomenergia alkalmazásának támogatása, vagy a "három K" elve a családpolitikában, amely a gyerekek-konyha-templom (Kinder, Küche, Kirche) háromszögben jelölte ki a nők helyét.
    A 2013-ban alakult AfD vasárnap elfogadott programjában hazafias, modern konzervatív pártként határozza meg magát, és a 16 tartomány közül már 8-ban rendelkezik helyi törvényhozási képviselettel. A párt így esélyt szerzett arra, hogy tényezővé váljon az országos politika jobboldali térfelén. Ez kihívás a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségnek, amely fennállása óta arra törekedik, hogy tőle jobbra ne vesse meg a lábát számottevő erő.
    A Forsa közvélemény-kutató intézet kedden ismertetett felmérése szerint az AfD országos támogatottsága 9 százalékos, ami ugyan 1 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbihoz képest, de csaknem a kétszerese a Bundestagba bejutáshoz szükséges 5 százaléknak. A CDU 34 százalékon áll, 1 százalékponttal erősödött.