Emma napja van. | 2024.04.19

Barack Obama: a terroristák ideológiája még nem tűnt el

2016-05-03 06:31:06

  Öt évvel ezelőtt ütött rajta az amerikai haderő különleges alakulata a pakisztáni Abbottabad városkában lévő villájában az al-Kaida terrorszervezet vezérén, Oszama bin Ladenen és likvidálta őt. A CNN hírtelevízió helyi idő szerint hétfő este dokumentumműsorban elevenítette fel a fél évtizeddel ezelőtti történéseket és megszólalt Barack Obama elnök is, aki szerint Bin Laden ugyan  halott, de a terroristák ideológiája tovább él.  

    A műsorban bemutatták a Fehér Háznak azokat az eddig nyilvánosságra nem hozott videófelvételeit, amelyek a rajtaütés idején készültek, megszólalt az amerikai speciális hadműveletek kidolgozásáank legendás szakembere, William McRaven -  azóta visszavonult -  admirális, aki a  támadás tervét kidolgozta és irányította. Interjút adott, mások mellett, a különleges egységnek az a katonája, aki szitává lőtte a terrorista vezért, Bin Ladent, eddig nem látott fotókat és dokumentumokat mutattak be Bin Ladenről és exkluzív interjúban értékelte a terrorellenes küzdelem helyzetét az amerikai elnök, Barack Obama is.     Obama elnök hitet tett amellett, hogy a terrorellenes harc legjobb eszköze az alapos hírszerzői munka és jól képzett különleges egység, ami lehetővé tette, hogy rajtaüssenek Bin Ladenen. Az elnök ugyanakkor elismerte, hogy a terroristák ideológiája még nem semmisült meg, tovább él, bár maga az al-Kaida meggyengült. "A világ még mindig veszélyes hely, s a Közel-Kelet több tekintetben is még kaotikusabb lett" - fogalmazott az amerikai elnök. S anélkül, hogy közvetlenül utalt volna George W. Bush elnök döntésére, aki még több szárazföldi csapatot küldött Afganisztánba, majd Irakba, leszögezte, hogy egy ilyen nagyszabású akció csak tovább nehezíti a terrorizmus elleni harcot. Obama szerint ha az Egyesült Államok "minden olyan országot százezer katonával lerohan, ahol terrorizmus üti fel a fejét, akkor ez kontraproduktív és éppen azt az ideológiát erősíti, amely ellen küzdeni akarunk".     Az elnök arról is beszámolt, hogy milyen nehezen szánta rá magát a drónok alkalmazására. Azt fejtegette, hogy "csaknem teljes bizonyossággal" kell tudni, hogy a drónok valóban a kiszemelt terroristákat veszik célba, s nem civil áldozatokat szednek.
    Obama és munkatásai az egész akció ideje alatt feszültek voltak. Az elnök szerint csak akkor lélegeztek fel, amikor a Bin Laden földi maradványait szállító helikopter földet ért Afganisztánban.     Az elnök elismerte,  hogy a terrorizmus elleni harc korántsem ért véget Bin Laden likvidálásával. Sőt szerinte ez a  küzdelem most még összetettebb és bonyolultabb lett, hiszen a közösségi média éppen hogy segíti a terrorista csoportok számának gyarapodását és magukhoz a csoportokhoz való hozzáférést is.
    Hangsúlyozta azt is, hogy a következő elnöknek - függetlenül attól, hogy republikánus vagy demokratapárti lesz-e - alaposan át kell gondolnia a terrorizmus elleni küzdelem stratégiáját, amelynek szerinte nem az erő alkalmazására kell épülnie.
    A dokumentumműsorban szó esett Pakisztán szerepéről is. Hillary Clinton - aki akkoriban az Obama-kormányzat külügyminisztere volt -  meggyőződésének adott hangot: a pakisztáni vezetés tudta, hogy Bin Laden Abbottabadban él. "Túl sok volt az egybeesés, s ez nem lehetett véletlen" - állította a volt külügyminiszter. Szerinte például nem volt véletlen, hogy Bin Laden egyébként a helyi környezetben szokatlan stílusban épített házát éppen ott húzták fel, egy katonai akadémia közelében és a szomszédai is a pakisztáni hadsereg visszavonult szakemberei közül kerültek ki. Ugyanakkor - mondta Clinton - Washingtonnak mostanáig nem sikerült közvetlen bizonyítékokat találnia arra, hogy Bin Laden kapcsolatban állt volna a legfelső szintű pakisztáni katonai és hírszerzési vezetéssel.