Tivadar napja van. | 2024.04.20

Máért gazdaságfejlesztési szakbizottság: fontos az anyaországi és külhoni vállalkozások együttműködése

2016-05-02 16:35:59

 Ülésezett hétfőn a Magyar Állandó Értekezlet Gazdaságfejlesztési és Önkormányzati Szakbizottsága, a testület tanácskozásán kiemelten szerepelt az anyaországi és külhoni vállalkozások együttműködése és Kárpátalja gazdasági fejlesztése.

    A nemzetpolitikai államtitkárság MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint az Lepsényi István a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és- szabályozásért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy a kis- és középvállalkozói szektor megerősítése nemcsak az anyaországban, hanem külhonban is megkerülhetetlen kérdés, hiszen nélkülük az egész gazdaság összeomlana. Ezért kiemelten fontos a kkv-k megerősítése, fejlesztése és piacra jutásának támogatása.
    Közlése szerint fontos, hogy a jó magyarországi gyakorlatokat át tudják venni a külhoni vállalkozások és versenyképességük növelése érdekében együtt tudjanak működni az anyaországi vállalkozásokkal.
    Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára előadásában kiemelt nemzetpolitikai célként említette, hogy a fiatalok helyben tudjanak boldogulni és ne kelljen elhagyni szülőföldjüket. Ezért fontos, hogy az államtitkárság meghirdette a 2016 a fiatal magyar vállalkozók éve programot. Az eddigi rendezvényeken 1300 fiatal vállalkozóval sikerült felvenni a kapcsolatot, akik jelezték, hogy nagyon örülnek a program indulásának, mert korábban senki nem kereste meg őket. A programmal kapcsolatban elmondta, hogy májusban meghirdetik azokat a külhoni fiatal vállalkozók számára elérhető pályázatokat, amelyeken összesen 525 millió forint vissza nem térítendő forrásra lehet pályázni.
    Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) titkára ismertette az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Tervet, a kárpátaljai magyarság gazdaságfejlesztési stratégiai tervét, amelyet a KMKSZ a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségével, a "Pro agricultura Carpathica" Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvánnyal és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szakembereivel együttműködve dolgozott ki.
    Kiemelte: a terv célja, hogy létrejöjjön egy reális, valós alapokon nyugvó, a kárpátaljai magyarság érdekeit szem előtt tartó gazdaságfejlesztési terv, amelynek középpontjában a mezőgazdaság, a vállalkozásfejlesztés és a turizmus áll majd. Mester András köszönetét fejezte ki Magyarország Kormányának azért a nagyszabású támogatásért, amelyet a kárpátaljai magyarságnak nyújt. Jelezte: a pályázati rendszer kidolgozása jelenleg zajlik, az első pályázatok kiírása júniusra várható, és hamarosan bejegyzésre kerül majd az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ - Jótékonysági Alapítvány.