Andrea napja van. | 2024.04.18

Eduline.hu: Arany János és Csáth Géza az emelt szintű feladatok között

2016-05-02 14:32:41

Arany János egy tanulmánya, magyar szerzők művei külföldi fordításainak sikeressége, egy Csáth Géza-novella és egy határon túlra szóló levél megírása szerepelt az idei magyar érettségi emelt szintű tételei között az eduline.hu információi szerint.

    Az emelt szintű érettségi első részében Arany Jánosnak a Bánk bánról szóló tanulmánya alapján kellett válaszolni a kérdésekre az oktatási portál információi szerint.
    A szövegalkotás első részeként, a reflektálásnál magyar szerzők alkotásainak sikerességét kellett elemezniük a diákoknak, figyelembe véve az UNESCO adatait, amelyek a Kertész Imre alkotásaiból készült külföldi fordítások sikerességét mutatták. Novellaelemzésben Csáth Géza A varázsló kertje című műve volt a feladatuk. Harmadik feladatként pedig levelet kellett írniuk a vizsgázóknak egy határon túl élő fiatal magyar közösségnek arról, hogy miért őrizzék meg településük értékeit.
    A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű és emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tartott. A vizsgázóknak két feladatlapot kellett kitölteniük: a szövegértési feladatokra 60 perc, a szövegalkotási feladatok megoldására pedig 180 perc állt rendelkezésükre.
    A diákok először a szövegértési feladatokat oldották meg, és e feladatlapok beadása után kezdhették meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését. A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés.
    A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.
    Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint magyar nyelv és irodalomból középszinten 1161 helyszínen 74 662 vizsgázó, emelt szinten 51 helyszínen 1868 vizsgázó írt írásbeli érettségi vizsgát.