Emma napja van. | 2024.04.19

Walt Whitman álnéven írt egészségügyi tanácsai kerültek elő 150 év után

2016-05-02 12:18:00

 Walt Whitman amerikai költő álnéven, férfiaknak írt egészségügyi tanácsai kerültek elő 150 év után: a nagy amerikai költő eddig ismeretlen írásait online mutatták be.

    A Manly Health & Training (Férfias egészség és edzés) című, tizenhárom részes írássorozatát Whitman a The Atlas című kis New York-i lapnak írta álnéven 1858-ban. Számos, diétára, szexre és higiéniára vonatkozó tanácsot fogalmazott meg az írásokban, melyeket most a The Walt Whitman Quarterly Review című online lap mutatott be.
    Az összesen 47 ezer szavas sorozatot, amely csak néhány könyvtárban maradt fenn, egy egyetemista fedezte fel a The Atlas digitalizált adatbázisában tavaly - írja a BBC News.
    Amerikai elemzők szerint Whitman meglepően modern tanácsokat adott a lapban. Olyan kényelmes cipők viselését javasolta, melyek a mai sportcipőknek felelnének meg. Figyelmeztetett az ülőmunka veszélyeire is: "Ti hivatalnokok, irodalmárok, ülő emberek, jólétben élők, semmittevők, ugyanaz a tanácsom: fel!"
    "Legyen a hús az étrend fő eleme" - intett a költő. A The New York Times és a Time Magazine szerint ezt a tanácsot ma az úgynevezett paleolit étrend apostolai lelkesen üdvözölnék.
    Whitmant az Egyesült Államok egyik legnagyobb költőjeként tartják számon, de évekig újságíróként kereste a pénzt, poétaként csak később aratott sikert.
    Tanácsadó rovatát azután kezdte írni, hogy Fűszálak című könyve megbukott - a verseskötetet ma egyik fő mesterműveként tartják számon.
    Ed Folsom, a The Walt Whitman Quarterly Review szerkesztője szerint az írásokban olyan témák - az önművelés és a homoerotikus szerelem - jelennek meg, melyeket Whitman költészetének központi motívumaikét tartanak számon.