Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ismét megrendezik az Öt Templom Fesztivált Győrben

2016-05-01 09:47:00

 

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Öt Templom Fesztivált Győrben május 5. és 9. között. Az esemény a vallási kultúra középpontba állításával hirdeti, hogy európai boldogulásunk és közös identitásunk alapja a zsidó-keresztény kultúra - közölte a rendezvény szervezője az MTI-vel.

 

    Borsa Kata elmondta, hogy a koncertekre, szakrális színházi, helytörténeti és vallástörténeti előadásokra, valamint kiállításokra felekezeti hovatartozástól függetlenül várják az érdeklődőket. A programokkal a vallások gazdagságát, évezredes hagyományait és újabb kezdeményezéseit szeretnék megmutatni az újvárosi városrész öt templomában, a zsinagógában, az evangélikus öregtemplomban, a görög katolikus, a katolikus és a református templomokban, valamint a Menházban.
    A programokat részletezve közölte: május 5-én a zsinagógában a rendezvény egyik visszatérő zenekara, Ferenczi György és a Rackajam lép fel Gryllus Vilmossal kiegészülve. A koncerten Kányádi Sándor, Kiss Anna és Radnóti Miklós megzenésített verseit adják elő. 
    Másnap szintén a zsinagógában lép fel a lengyelországi Karolina Cicha és zenekara, akik Magyarországon először mutatják be Yiddisland című műsorukat Az irodalomtörténeti tanulmányait folytató, hazájában már fiatalon nagyon ismertté vált Karolina Cicha tizenhatodik századi archaikus jiddis szövegekből, versekből, a lengyel levéltárakból előkerült töredékekből állította össze saját zenei hitvallását, emlékezve a lengyel zsidóság történetére és máig élő hagyományaira. Ugyanazon a napon a református templomban Szabó Balázs Bandája lép fel, akik első templomi koncertjüket adják. 
    Szombaton szintén a református templomban ad koncertet az osztrák Alma nevű, fiatal zenészekből álló formáció, akik tavaly második helyezést értek el az Austrian World Music Awards versenyen. Vasárnap a katolikus templomban Herczku Ági és a Custos Consort együttes mutatkozik be. Hétfőn a görög katolikus templomban a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar lép fel, akik a bizánci ritusú keresztény világ vokális örökségének misztériumával ismertetik meg a közönséget. A zárónapon a ssinagógában a Ras Q formáció mutatja be Labirintus című lemezét. 
    A színházi program első előadása Maayan Iungman fiatal német bábművész NIYAR című előadása lesz a Menházban május 5-én. Ugyanazon a napon a görög katolikus templomban Horváth Márk Egyszemélyes passió című önvallomásával mutatkozik be. Másnap Csibi Gergely Már nem ott élek című műsorában a Menházban egy indián fiú mindennapjait, a kirekesztés, a vallások és kultúrák közötti átjárhatóság nehézségeit dolgozza fel. 
    Szombaton Hámori Gabriella adja elő Seres Tamás rendezésében a Gyarmati Fanni naplója alapján készült darabot szintén a Menházban. Ugyanott vasárnap a pécsi Márku Színház mutatja be Rejtő Jenő Grand Hotel című művét. 
    A fesztivál zárónapján az izraeli származású Ariel Doron erős társadalomkritikát megfogalmazó, kifejezetten felnőtteknek szóló Plastic Heroes című előadását mutatja be. 
    A zsinagógában május 5-én Aki mer, az nyer? címmel Rejtő Jenő születésének 111. évfordulója alkalmából emlékkiállítást nyitnak meg, ami a fesztivál ideje alatt tekinthető meg, a zárónapon pedig a katolikus templomban Zsebedics József plébános mutatja be Újváros története című könyvét. 
    A szervezők mindezek mellett magyar és angol nyelvű bemutatókat tartanak mind az öt templomban és a városrészben, valamint győri zeneiskolák növendékeinek is biztosítanak bemutatkozási lehetőséget.