Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-04-30 15:30:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti

Időjárási helyzet Európában: 
    ----------------------------

    Európa időjárása elsősorban a Spanyolországtól Skandináviáig húzódó frontálzóna mentén változékony, arrafelé a legtöbb a felhő és a legtöbb eső is azokon a területeken esett. Szintén sok csapadék hullott a hazánkat elhagyó alacsonynyomású képződményből a Kárpátokban és Erdélyben. Jelentős kelet-nyugat irányú különbségek nem alakultak ki a hőmérsékletben, a leghidegebb napközben az északi országokban, valamint a Brit-szigeteken volt, ott 5 és 10 fok jellemző, míg a mediterrán térségben 20, 25, a legdélebbi területeken közel 30 fokig melegedett fel a levegő. A kontinens középső területein azonban még sokfelé okozott problémát az éjszakai fagy, Németországban, Lengyelországban, Csehországban, az Alpok környezetében, valamint hazánkban is több helyen 0 fok alá csökkent a hőmérséklet. Szombaton még egy anticiklon pereme, vasárnap már a tőlünk nyugatra húzódó frontálzónán képződő ciklonális hullám határozza meg időjárásunkat.


    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
    ----------------------------------------------------

    A késő délutáni-esti óráktól délnyugat felől megnövekszik (elsősorban a fátyol) a felhőzet, és vasárnap az ország nagy részén már erősen felhős lesz az ég, bár némi szűrt napsütés a nap első felében sokfelé lehet. Vasárnap eleinte legfeljebb kisebb záporok alakulhatnak ki, majd délutántól először a Dél-Dunántúlon, később egyre többfelé elered az eső. Az északkeleti megyékben vasárnap estig nem valószínű csapadék. Az élénk keleti, délkeleti szél vasárnap a Dél-Alföldön és Somogy környékén meg is erősödik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 9 fok között alakul, az Északi-középhegység térségében lehet a hidegebb, talajmenti fagyra is főként ott lehet számítani.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 17 és 23 fok között alakul.