Gedeon napja van. | 2024.03.28

Félrevezetően hergelik a pedagógusokat? - közleményben tiltakozik a KLIK

2016-04-30 09:46:00

A sajtóban megjelent, tiltakozó szervezetek által kiadott, a pedagógusokat hergelő megnyilatkozásokban szereplő érvek és jogszabályi hivatkozások nem teljeskörűek, ennek következtében félrevezetőek. Ők ugyanis csak a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 63.§(1)c) pontjára hivatkoznak, amely szerint a pedagógusnak joga van, hogy “a helyi tanterv alapján, a szakmai munkaközösség véleményének kikérésével megválassza az alkalmazott tankönyveket, tanulmányi segédleteket, taneszközöket, ruházati és más felszereléseket,”.

Ugyanakkor kifelejtették a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról szóló 2013. évi CCXXXII. törvényt, amelynek 3.§ (11) pontja szerint: „Az iskola a tankönyvjegyzékről a Nat szerinti kerettantervi tantárgyhoz, a szakképzési kerettantervi tantárgyhoz, a tanított modulhoz, témakörhöz, az (1) bekezdés szerint fejlesztett, tankönyvvé nyilvánított könyvek közül választ.

” A tankönyvrendelés az intézményvezető felelőssége, a  17/2014 EMMI rendelet 30.§ (5) szerint „Az iskola igazgatója a Nemzeti alaptanterv felmenő rendszerű bevezetésével érintett iskolai évfolyamokon bármely tantárgyhoz, műveltségi területhez csak olyan tankönyvet rendelhet az iskolai tankönyvrendelés keretei között, amelyiknek a tankönyvvé nyilvánítása a kerettantervi rendelet kihirdetését követően történt, feltéve, hogy az adott tantárgyhoz, műveltségi területhez a kerettantervi rendelet alapján került kiadásra vagy jóváhagyásra kerettanterv, továbbá szerepel ilyen tankönyv a hivatalos tankönyvjegyzéken.” 

Az állami intézményfenntartó minden esetben a hatályos jogszabályok alapján jár el. A törvényi szabályozás nyújtotta lehetőségeken belül mindig a gyermekek, tanulók és ezzel összefüggésben a pedagógusok számára legkedvezőbb megoldásra törekszik.

Tiszteletben tartja a szabad tankönyvválasztás jogát, hisz abban, hogy az általa foglalkoztatott pedagógusok legjobb tudásuk alapján választanak kiadványokat a diákok számára. A leghatározottabban visszautasítja azt, hogy bármilyen, a hatályos jogszabályokkal ellentétes cselekményre utasítaná az intézményeket. A fentiek fényében az oktatási rendszer szempontjából rendkívül károsnak tartja a Tanítanék Mozgalom és a CKP nevében elhangzott vádaskodásokat.