Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az EKB vezető közgazdásza szerint nincs szükség további kamatcsökkentésre

2016-04-29 19:23:00

 Jelenleg nincs szükség az irányadó kamatok további csökkentésére, ez csak akkor jöhet szóba, ha az inflációs kilátások kifejezetten romlanak, amivel azonban a közeljövőben nem kell számolni - véli az Európai Központi Bank (EKB) vezető közgazdásza.

    Peter Praet az Expansion című spanyol lap pénteken megjelent számában kifejtette, hogy ez idő szerint nincs ok új monetáris ösztönző eszközök bevetésére, és még időre van szükség az eddig meghozott intézkedések hatásának kiértékeléséhez. Praet szerint a 2014-ben bevezetett negatív kamatok nagyon hatékonyak voltak és a pénzügyi feltételekre gyakorolt pozitív hatásuk ellensúlyozza a bankok jövedelmezőségére gyakorolt negatív hatást.
    Az EKB márciusi kamatdöntő ülésén 0,05 százalékról 0 százalékra csökkentette irányadó kamatát, havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját 80 milliárd euróra bővítette, mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosította az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétekre felszámított kamatot, újabb négy hosszú távú refinanszírozási programot indított, továbbá kiterjesztette kötvényvásárlási programját az euróövezetben bejegyzett bankszektoron kívüli vállalatok euróban denominált befektetésre ajánlott besorolású kötvényeire.
    Praet, aki az EKB igazgatótanácsának is tagja, védelmébe vette a Mario Draghi bankelnök nevével fémjelzett ultralaza monetáris politikát, amelyet elsősorban német részről ér kemény kritika. Praet szerint egy kamatemelés most kétségtelenül megfojtaná a gazdasági fellendülést, amúgy pedig a bírálók semmilyen hiteles alternatívát sem kínáltak. Átgondolatlan az az állítás, hogy a bankok szenvednek a negatív kamatok miatt, mert ez a bírálat nem veszi figyelembe, hogy a laza pénzpolitika összességében élénkíti a hitelkeresletet és ezáltal támogatja a banküzletet - mondta.
    Meglepetésre Draghi védelmében lépett fel pénteken Jens Weidmann, a német központi bank elnöke, az EKB politikájának egyik leghevesebb bírálója.
    Egy jegybanknak nem a megtakarítások jövedelmezőségének a garantálása, hanem az inflációs cél elérése a feladata - jelentette ki a Bundesbank elnöke egy müncheni konferencián.
    Németországban betétesek, bankok és alapkezelők nagy hangerővel panaszkodnak, hogy az ultraalacsony kamatok miatt alig van hozam. Szokatlan módon Angela Merkel kancellár legitimnek mondta az EKB bírálatát, ami szerinte nem beavatkozás a bank ügyeibe. Mindamellett túlzónak nevezte a bírálatok egy részét.