Emma napja van. | 2024.04.19

Nestlé: a visszavont termék normál napi fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot

2016-04-29 13:49:00

 Nem jelent egészségügyi kockázatot a "Nestlé 5" gyümölcsös falatok normál napi fogyasztása - közölte a Nestlé Hungária Kft. pénteken az MTI-vel.

    Mint írták, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arról értesítette a társaságot, hogy a megengedett határértéket meghaladó mennyiségű ochratoxin A-t találtak a "Nestlé 5" Gyümölcsös Falatok nevű, 250 grammos termékben egy rutinvizsgálaton.
    A termék fogyasztása normál napi mennyiségben (2 adag, a csomagoláson feltüntetett elkészítési utasítás szerint) egészségügyi kockázatot nem jelent - hangsúlyozta a Nestlé közleményében.
    Mint írták, a hatóságokkal együttműködve azonnal vizsgálatot indítottak az ügyben, és a kérdéses termékeket visszavonták a boltok polcairól. Hozzátették: a visszavonás más terméket nem érint.
    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy azonnali hatállyal megtiltották a "Nestlé 5" gyümölcsös tejpép forgalmazását. A Nébih arra kérte a vásárlókat, hogy aki vett a 2017 januárjában lejáró és a Nestlé Portugal S.A. által gyártott termékből, ne fogyassza el, és vigye vissza a vásárlás helyére.
    Ismertették: az ochratoxinok penészgombák által termelt méreganyagok. Közül az ochratoxin A a legjelentősebb, erősen toxikus anyag. Hozzáfűzték: bár az élelmiszer-előállítók folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlen, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiségtől függ, ezért megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxintartalmú élelmiszereket.