Márk napja van. | 2024.04.25

A KT-nak nincsenek alapvető ellenvetései az idei költségvetés módosításával kapcsolatban

2016-04-28 19:47:00

 A Költségvetési Tanácsnak (KT) a bevételi és kiadási előirányzatok módosításának hitelességére és végrehajthatóságára vonatkozóan nincsenek alapvető ellenvetései a 2016. évi központi költségvetés módosításával kapcsolatban - közölte a KT az MTI-vel csütörtökön.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

    A tanács csütörtöki ülésén véleményezte a tervezetet, amelyet április 25-én kapott meg a nemzetgazdasági miniszter véleménykérő levele mellékleteként.
    A KT tájékoztatása szerint az előirányzat-változások azonosan, 401,3 milliárd forinttal növelik a büdzsé bevételi és kiadási főösszegét, így az államháztartás pénzforgalmi hiánya és adóssága nem változik. A tanács a bevételi előirányzatok megemelését megalapozottnak tartja.
    A testület az államháztartás 2016. évi uniós módszertan szerinti 2,0 százalékos GDP-arányos hiánycélját a magasabb kiadásokkal együtt is teljesíthetőnek látja. Ez alacsonyabb a stabilitási törvény vonatkozó pontjában meghatározott 3 százaléknál, ami azt jelenti, hogy a hiányra vonatkozó követelmény akkor is teljesül, ha a GDP, vagy az egyenleg a tervezettnél kedvezőtlenebbül alakul.
    A tanács szerint az államadósság-szabály is teljesül, mivel a változatlan árfolyamon számított és az EU támogatások megelőlegezéséből eredő adósságnövekménnyel korrigált GDP-arányos bruttó államadósság 2016 végére várhatóan csökken az egy évvel korábbihoz képest. Fontosnak tartják, hogy a költségvetés végrehajtása során a kormány figyeljen az Európai Unió szabályai szerint számolt adósságráta alakulására is, hogy ennek előírt mértékű csökkenését ne veszélyeztetesse a pénzforgalmi hiánynak az EU támogatások megelőlegezése miatti esetleges növekedése.
    A Költségvetési Tanács támogatja, hogy a tervezet növeli a tartalékokat, azaz a kiadási előirányzatokat a várhatóan keletkező többletbevételeknél kisebb mértékben emeli meg, mert ezáltal erősödik a költségvetés végrehajtásának biztonsága.
    A tanács véleménye szerint a 2013-ban megindult gazdasági növekedés 2016-ban folytatódik, ami azonban nem zárja ki a növekedés dinamikájának évközi ingadozását. A kedvező munkaerő-piaci folyamatok, a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset emelkedése révén 2016-ban a fogyasztás volumene várhatóan több mint 3 százalékkal bővül.
    A kiadási előirányzatok növekedése hozzájárul a beruházási ráta növekedéséhez, és egyszeri jellege következtében nem veszélyezteti a költségvetési egyensúly fenntarthatóságát. A tanács tudomásul vette, hogy sor kerül az oktatási intézményrendszer működésének pénzügyi konszolidációjára.
    A központi költségvetés kiadási oldalán az előirányzatok emelésére, új előirányzatokra a fedezet megteremtését lehetővé teszik az adóalapok kedvező alakulása, a növekedési adóhitel nagyfokú kihasználása, a fizetési fegyelem, valamint az adóbeszedés hatékonyságának javítására irányuló korábbi kormányintézkedésekből eredő magasabb adó- és járulékbevételek.
    Leszögezik: amennyiben az európai uniós bevételek megelőlegezését szolgáló költségvetési kifizetések emelkednének, akkor az növelné a pénzforgalmi hiányt, és ezen keresztül az államadósságot. Ezt a növekményt a stabilitási törvény szerinti államadósság-szabály szempontjából figyelmen kívül kell hagyni, az uniós szabály szerinti államadósságba azonban beleszámít.
    A tanács egyetért azzal, hogy a tervezet a kiadási előirányzatokat a várhatóan keletkező többletbevételeknél kisebb mértékben emeli meg, azaz növeli a tartalékokat. A tanács üdvözölte,  hogy a 2016-os költségvetésben a véleménye alapján 30 milliárd forinttal megemelt, majd a költségvetési tárgyalás során ugyanilyen összeggel lecsökkentett országvédelmi alapot megemelik - olvasható a KT véleményében.