Auguszta napja van. | 2024.03.29

Felfüggesztették London volt polgármesterének párttagságát, miután kijelentette, hogy Hitler támogatta a cionizmust

2016-04-28 16:47:00

Felfüggesztették csütörtökön az ellenzéki brit Munkáspárt egyik legismertebb veteránja, Ken Livingstone egykori londoni polgármester párttagságát, miután a politikus egy rádióinterjúban azt mondta, hogy Hitler kezdetben támogatta a cionizmust.

    A 70 éves Livingstone, aki 2000 és 2008 között volt London első közvetlenül választott polgármestere, a BBC rádió politikai magazinműsorának nyilatkozva a Munkáspárt egy másik, szintén antiszemitának ítélt megnyilvánulása miatt felfüggesztett tagját igyekezett megvédeni. Naz Shah, aki tavaly óta a Labour alsóházi frakciójának képviselője, egy most felszínre került, még 2014-ben kelt Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy megoldaná a közel-keleti válságot, ha Izraelt áttelepítenék az Egyesült Államokba.
    Shah szerint Amerikában "bőségesen lenne hely" Izraelnek, amelyet az Egyesült Államok 51. tagállamává kellene megtenni. A munkáspárti képviselő egy térképet is megosztott Facebook-oldalán, illusztrálandó, hogy Izrael milyen kis helyet foglalna el Amerika területéből.
    A térkép alatti szöveg szerint az izraelieket egyébként is "az amerikaiak szeretik a legjobban", és "tárt karokkal várnák őket otthonaikban". Mindemellett Amerikának nem kellene évente 3 milliárd dollárt költenie az adófizetők pénzéből Izrael megvédésére, és a Közel-Kelet "ismét békés lenne" - olvasható a Labour-képviselő által megosztott szövegben.
    Naz Shah a héten az alsóházban elnézést kért, és közölte, hogy nézetei azóta megváltoztak, de a Munkáspárt vizsgálatot indított, és a vizsgálat idejére felfüggesztették párttagságát.
    Ken Livingstone a csütörtöki BBC-műsorban kijelentette, hogy Naz Shah nem antiszemita. Hozzátette: az "Izrael-lobbi" nagyon jól szervezett kampánnyal igyekszik rásütni az antiszemitizmus bélyegét mindenkire, aki Izrael politikáját bírálja.
    Livingstone szerint Adolf Hitler politikája kezdetben arra irányult, hogy a zsidók költözzenek "Izraelbe" - az akkori Palesztinába -, és a náci diktátor "ezzel a cionizmust támogatta". Ez még az előtt volt, hogy Hitler "megőrült és lemészárolt hatmillió zsidót" - tette hozzá.
    A Munkáspárt többtucatnyi alsóházi képviselőjének követelésére vizsgálatot indított, hivatalosan azzal a gyanúval, hogy a volt londoni polgármester szégyenbe hozta a pártot, és a vizsgálat idejére Livingstone párttagságát is felfüggesztették.
    Az alsóházi frakció számos tagja azt indítványozta csütörtökön, hogy Livingstone-t végleg távolítsák el a Munkáspártból.