Csongor napja van. | 2024.04.16

Európai Parlament: a vízumliberalizáció feltételeiről nem lehet alkudozni

2016-04-28 15:21:00

A vízumliberalizáció feltételeiről nem lehet alkudozni - hangoztatták az EU-török migrációs megállapodás jogi vonatkozásairól szóló brüsszeli vitán európai parlamenti képviselők csütörtökön.

    A képviselők az EP közleménye szerint hangsúlyozták, hogy a migrációs vitában "nincs biankó csekk" Törökország számára.
    Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kijelentette: nem szabad eltérni a vízumliberalizáció szigorú szabályaitól Törökország esetében a migrációs nyomás csökkentésének garanciájaként sem.
    Hozzátette: Törökországnak ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelnie, mint minden más országnak ahhoz, hogy polgárai szabad beutazást kapjanak az unió területére. "A bizonyítás most Törökország kezében van" - fogalmazott.
    Az alelnök aggodalmának adott hangot a menekültek, a sajtószabadság és az alapvető emberi jogok törökországi helyzetével kapcsolatban. Véleménye szerint ezek tekintetében nemhogy csökken, hanem egyre növekszik a távolság Európa és Törökország között.
    "Ha Ankara közelebb akar kerülni Európához, hagyni kell, hogy bizonyítson" - fogalmazott az alelnök.
    Ugyanakkor hozzátette, hogy az EU-török megállapodás elengedhetetlen a migrációs válság kezeléséhez, és hangsúlyozta: lehetőséget lát arra, hogy a vízummentességről folytatott tárgyalások felgyorsuljanak.
    Klaas Dijkhoff, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára a vita során arra hívta fel a figyelmet, hogy elengedhetetlen a több tízezer menekült tagállamok közötti elosztásának - az EU-török megállapodásban foglaltak szerinti - végrehajtása és felgyorsítása.
    Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott hozzászólásában a törökországi táborokban élő emberek kilátásaival kapcsolatban kifejtette: Európának felelőssége van abban, hogy ezek az emberek megőrizhessék jövőjüket, tanulhassanak és dolgozhassanak.
    "Az Európai Uniónak nemcsak arra kell pénzt fordítania, hogy a menekülteket távol tartsa, hanem arra is, hogy olyan körülményeket teremtsen, amelyek között ők is fel tudnak készülni a jövőre, és meg tudják őrizni emberi méltóságukat" - fogalmazott.
    Véleménye szerint azon tagállamok számára, amelyek "alantas politikai érdekekből tudatosan fordulnak szembe a közös európai politikával", világossá kell tenni, hogy "aki nem vállal részt a közös európai gondok megoldásából, az ne várjon az Európai Unió támogatására más területeken sem" - húzta alá a politikus.