Emma napja van. | 2024.04.19

Freddie: a lehető legtovább akarok jutni

2016-04-28 12:56:00

 A lehető legtovább akarok jutni az Eurovíziós Dalfesztiválon, mindent megteszek, azért megyek, hogy "meghaljak" a stockholmi színpadon - mondta el az MTI-nek Freddie, aki A Dal 2016 című műsor nyerteseként Pioneer című számával képviseli Magyarországot a megmérettetésen.

     Az Eurovíziós Dalfesztivált május 10. és 14. között rendezik, a magyar versenyző a május 10-i első elődöntőben negyedikként lép színpadra. Freddie vasárnap utazik Stockholmba, az első próba hétfőn lesz.
    "Az elmúlt hetekben akusztikus és teljes zenekaros változatban is számos alkalommal előadtam a dalt különböző fellépéseken. Stockholmban egy olyan hatalmas színpadra lépek, amelyen még sohasem állam" - mondta az elutazás előtt tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón Freddie. Beszámolt arról, hogy a Pioneer stockholmi színpadképén még dolgoznak.
    "Nemrég jöttem haza Tel-Avivból, ahol a verseny felvezető rendezvényén énekelhettem, és fantasztikus érzés volt, hogy a rajongók énekelték a dalomat. Tizennyolc produkciót láthattam élőben, a dalok nagyon széles palettát mutatnak stílusban. Aranyosnak tartom a francia dalt, az örmény szám pedig kifejezetten tetszik" - fejtette ki Freddie.
    Niclas Trouvé, Svédország budapesti nagykövete a tájékoztatón kiemelte: "a verseny idei mottója, a Come Together (Jöjjünk össze) azért nagyon fontos, mert Európában ma sok probléma van, ez a két szó ugyanakkor azt mondja, a jó dolgok miatt, mint amilyen a zene, az öröm, a tolerancia, az együttlét, a nyitottság, érdemes összejönni".
    A nagykövet kitért ara, hogy amióta az ABBA együttes 1974-ben Waterloo című számával megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, még ötször nyerte svéd előadó a versenyt, miközben az ország az elmúlt negyven évben a világ harmadik legnagyobb zenei exportőrévé vált.
    Medvegy Anikó, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gyermek, ifjúsági és szórakoztató műsorokért felelős főszerkesztője elmondta, hogy a dalfesztivál első és második elődöntőjének napján, május 10-én és 12-én, valamint a döntő estéjén, 14-én a Március 15. térről, a KIOSK Budapest elől jelentkezik élőben az Elővízió című felvezető műsor, amely a Duna Televízióban mindhárom nap 20 óra 30 perctől lesz látható.
    Az első elődöntő és a döntő napján ingyenes koncertekkel és számos érdekességgel várják a rajongókat. Fellép A Dal 2016-ban látott Oláh Gergő, Berkes Olivér és Tóth Andi, a Kállay Saunders Band, Petruska, Ív és Gáspár Laci.
    "Az Elővízió célja, hogy bemutassuk Freddie útját A Dal döntőjétől a stockholmi Arenáig. Mindezt számos kulisszatitokkal, hiszen kameráinkkal szinte végigkísértük az énekes minden napját" - mondta Medvegy Anikó. Május 10-én és 14-én a Március 15. téren a koncertek és a tévéközvetítés után éjféltől svéd zenéket, például ABBÁ-t, Aviciit, Roxette-et játszik a dj és lehetőség lesz svéd ételek és italok kóstolására is.
    Az Eurovíziós Dalfesztiválra utazik Papp Máté is, aki A Dal 2016-hoz kapcsolódó videoblogger pályázat győzteseként egy operatőrrel tudósíthat Freddie fellépéséről és a stockholmi eseményekről a budapesti svéd nagykövetség, valamint az MTVA támogatásával.