Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kovács Géza: a zene örömét akarom megosztani minél több emberrel

2016-04-28 10:19:00

Célom, hogy a zene örömét minél több emberrel sikerüljön megosztani a következő években - mondta Kovács Géza, a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Nonprofit Kft. leendő ügyvezetője csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

    A szakembert az emberi erőforrások minisztere 2016. szeptember 1-től 2021. augusztus 31-ig terjedő időtartamra nevezte ki.
    Kovács Géza kitért arra, hogy a zenekarokat tekintve aranykort élünk, hiszen mintegy huszonöt hivatásos szimfonikus zenekar működik ma Magyarországon, és jó néhány hivatásos énekkar is. Ugyanakkor - tette hozzá - majdnem mindegyik zenekar, így a Nemzeti Filharmonikusok is hihetetlen energiát fektetnek az utódok nevelésére.
    "Az iskolai zeneoktatás messze nem olyan színvonalon áll, mint amire a magyar zenetudomány, zenepedagógia Kodály és Bartók örökségeként képes lenne. Ezért van minden zenekarnak saját edukációs programja. Azzal, hogy az iskolákban nincs kellő számú és minőségű énekóra, a zene ősi örömétől fosztják meg a gyerekeket" - fogalmazott a leendő ügyvezető.
    Hozzáfűzte, hogy egyetért a kormány szándékával, amely a mindennapos énekóra bevezetésére irányul, ám ezt kiegészítené a zenélés mindennapos örömével.
    Kovács Géza elmondta, hogy hamarosan megjelenik a Bartók új sorozat keretén belül a Bartók-vegyeskarok lemez, amelyen Kocsis Zoltán vezényli, a Nemzeti Énekkar, illetve a pozsonyi filharmónia kórusa szólaltatja meg a zeneszerző népdalokból is kórusműveit.