Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: folytatódik a diákszövetkezetek megerősítése

2016-04-27 12:06:18

 

A diákszövetkezeti rendszer megerősítésének újabb lépéseként értékelte Szatmáry Kristóf, a Fidesz országgyűlési képviselője azt a törvénymódosítási javaslatot, amely alapján az iskolaszövetkezeti munkára vonatkozó szabályozás a munka törvénykönyve helyett a szövetkezeti törvénybe kerül.

 

    A kormánypárti politikus, az indítvány egyik előterjesztője a javaslat szerdai parlamenti vitája utáni sajtótájékoztatóján jelezte, a mostani már a sokadik lépés a diákszövetkezetek megerősítése érdekében.
    Két éve döntöttek a fordított áfa bevezetéséről a rendszerben, tavaly elősegítették a passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok szövetkezeti munkavégzését, és bevezették a minimális szolgáltatási díjat. Emellett a közelmúltban elfogadták azt a javaslatot, amely a diákszövetkezetek keretében végzett szakmai gyakorlatot tette lehetővé - sorolta az intézkedéseket.
    A parlamentben most megvitatott rendszerszintű átalakítási javaslat pedig "helyére teszi" a diákszövetkezeti munkát. Eddig ugyanis a munka törvénykönyve szabályozta, ezentúl azonban a szövetkezeti törvény rendelkezhet erről a jogviszonyról - ismertette Szatmáry Kristóf, hangsúlyozva, hogy megőrzik az Európai Unióban atipikus foglalkoztatási formának számító magyar diákszövetkezetek rugalmasságát.
    Szerinte az iskolaszövetkezeteknek is köszönhető, hogy Magyarországon nincs olyan kifejezett probléma a fiatalok munkába állásával, mint sok más európai országban.
    Az EU azonban nem segíti ezt az atipikus foglalkoztatást, sőt próbálja ellehetetleníteni a diákszövetkezeteket, ezért meg kell védeni őket. Erre tesz kísérletet a Ház előtt fekvő törvénymódosítás is - mondta a Fidesz politikusa.
    A sajtótájékoztatón részt vett Kott Zoltán, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Diákész) alelnöke, aki üdvözölte az eddigi jogszabály-módosításokat, ahogyan a most tervezett törvényi változtatást is.
    Kiemelte, hogy akik diákként dolgoztak, azok sokkal nagyobb eséllyel helyezkednek el később.