Auguszta napja van. | 2024.03.29

Románia letett arról, hogy 2019-ben bevezesse az eurót

2016-04-27 11:55:32

 

Románia letett arról, hogy 2019-ben bevezesse az eurót, egy új csatlakozási céldátumot pedig csak jövőre a következő kormány fog meghatározni - írta a Profit.ro portál szerdán.

 

    Az internetes újság szerint ez az Európai Bizottságnak küldendő román konvergenciaprogram tervezetéből derült ki, amelyben a jelenleg tisztségben lévő szakértői Ciolos-kormány megerősíti ugyan Románia kötelezettségvállalását a közös fizetőeszköz bevezetésére, de az újabb céldátum meghatározását átengedte az év végén esedékes parlamenti választások nyomán megalakítandó új kormánynak.
    A portál felidézte: a szociáldemokrata Victor Ponta vezette akkori kormány tavaly még arról tájékoztatta Brüsszelt, hogy Románia 2019 január elsején szándékozik csatlakozni az euróövezethez, Mugur Isarescu, a jegybank kormányzója viszont több nyilatkozatában is arra figyelmeztetett, hogy ez a határidő politikai szempontból mobilizáló lehet ugyan, de gyakorlatilag tarthatatlan.
    Ponta már 2014-es évértékelő sajtóértekezletén úgy fogalmazott, Románia akár "holnap is bevezethetné az eurót", mert teljesítette a konvergenciakritériumokat, de a gazdaság versenyképessége még nem teszi lehetővé az euróövezeti csatlakozást.
    2012 végéig a román vezetők még azt hangoztatták, hogy az ország 2015-ig vezeti be a közös fizetőeszközt, néhány hónappal később Traian Basescu akkori államfő már 2017-et emlegetett.
    Ahhoz, hogy Románia tarthassa a 2019-es csatlakozási céldátumot még idén be kellene vezesse az eurózóna előszobájának nevezett ERM-2-es árfolyam-mechanizmust, vagyis meg kellene határoznia a lej-euró átváltási árfolyamot, és kötelezettséget kellene vállalnia, hogy a román fizetőeszközt a kötött árfolyamtól legfeljebb 15 százalékban eltérő sávban tartja. A román központi bank elnöke szerint ennek előkészítése bonyolult folyamat, amit már lehetetlen idén júniusig befejezni.