György napja van. | 2024.04.24

Az ideihez hasonló összegből gazdálkodhatnak jövőre a hazai nemzetiségek

2016-04-27 12:45:00

Az ideihez hasonló összegből gazdálkodhatnak jövőre a hazai nemzetiségek - derül ki a parlament honlapján kedden késő este megjelent költségvetési törvényjavaslatból. Ritter Imre német nemzetiségi szószóló arra számít, hogy a parlamenti vita során nőni fog a jövőre tervezett támogatás összege.

    Az országos nemzetiségi önkormányzatok és média támogatása esetében nem lesz emelés, minden önkormányzat ugyanakkora összegből gazdálkodhat, összesen majdnem 1,6 milliárd forintot szánnak erre a célra a jövő évi költségvetésben.
    A területi és a települési nemzetiségi önkormányzatok általános működési és feladatalapú támogatását sem emelik, jövőre is több mint hárommilliárd forint jut erre.
    A nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézmények működtetésére is az ideihez hasonló összeg járhat, mintegy 971 millió forint.
    A nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézmények beruházásaikhoz, fejlesztéseikhez több mint 800 millió forintra pályázhatnak majd jövőre.
    Társadalmi felzárkózást segítő programokra - például szakkollégiumokra, a roma kultúra támogatására, a roma ösztöndíj programra, oktatási és kulturális központok támogatására, a felzárkózás-politika koordinációjára -  2017-ben körülbelül 1,7 milliárd forint jut.
    Ezeken felül nemzetiségi támogatásokra 1,4 milliárd forint az előirányzat.
    Ritter Imre, az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága költségvetési albizottságának elnöke az MTI-nek azt mondta: a kormányjavaslatba a Magyarországon élő nemzetiségek igényei még nem kerültek bele, ezért a parlamenti vita során módosító indítványt nyújtanak majd be. Így reményeik szerint a jelenlegi számok még jelentősen, mintegy 2,5 milliárd forinttal nőnek majd - emelte ki.
    Hozzátette, felmerült, hogy a 2016-os költségvetés módosítása során igényeik egy részét - elsősorban a beruházásokra, felújításokra vonatkozóakat - már a 2016-os költségvetésbe is bele lehet foglalni, ez pedig csökkentheti a jövő évre szóló igényeket.