Csongor napja van. | 2024.04.16

Magyarország küldte a második legtöbb riasztást veszélyes termékekről az EU rendszerébe

2016-04-27 09:10:47

Magyarország 238 riasztást küldött veszélyes vagy azonosítatlan termékek miatt az Európai Unió gyorsriasztási rendszerébe (Rapex) tavaly, csak eggyel kevesebbet, mint az első helyen végzett Spanyolország - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szerdán.

    A 238 riasztásból 195 súlyosan veszélyes, 17 közepes, illetve nagy kockázatú termék volt, 26 bejelentést pedig információként továbbítottak az azonosító jelölések hiánya miatt.
    A magyar kezdeményezésű, súlyosnak minősülő 195 riasztás csaknem 50 százalékát ruházati termékek, 21,5 százalékát villamossági termékek, 16 százalékát pedig játékok és gyermekeknek szánt termékek tették ki.
    A legnagyobb kockázatot a kémiai veszélyt jelentő tiltott anyagok használata, illetve a sérülés, a fojtás, az áramütés, az égési sérülés és a fulladás veszélye okozta - derül ki a fogyasztóvédelmi hatóság közleményéből.
    Tavaly összesen 2072 riasztást vettek nyilvántartásba a Rapex rendszerben. Amikor valamelyik tagállam riasztást indít, a többi ország is ki tudja szűrni az érintett termékeket a saját piacán, és reagálhat az eredeti riasztásra - tájékoztatott a hatóság.