Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó: az EU új Közép-Ázsia-stratégián dolgozik, amelyben Kirgizisztánnak kiemelt helye lesz

2016-04-26 12:24:53

Az Európai Unió új Közép-Ázsia-stratégián dolgozik, amelyben Kirgizisztánnak kiemelt helye lesz, de napirenden van a partnerségi és együttműködési megállapodás megerősítése is kettejük között - jelentette ki keddi biskeki tárgyalásai után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon az MTI-nek nyilatkozva.

    A politikust a kirgiz fővárosban fogadta Almazbek Atambajev köztársasági elnök. A magyar külügyminiszter tárgyalt kirgiz kollégájával, Erlan Abdildajevvel, Muhamedkali Abulgazijev első miniszterelnök-helyettessel, Talantbek Batiralijev egészségügyi miniszterrel, továbbá Arzübek Kozsosev gazdasági miniszterrel. Megbeszélést folytatott Altinai Omurbekovával, a kirgiz parlament első elnökhelyettesével is.
    A magyar miniszter elmondta, az, hogy az EU figyelme Közép-Ázsia felé fordul, lehetőséget teremt arra, hogy magyar-kirgiz gazdasági együttműködés teljesebb, új lendületet kapjon. A tárgyalásokon megállapodás született arról, hogy a gazdasági együttműködési fejlesztési program négy területre összpontosuljon, és ebben kiemelt szerepet kapjon a gyógyszeripar. A Gedeon Richter cég már jelenleg is rendelkezik képviselettel Kirgizisztánban, termékei megtalálhatók a kirgiz piacon. "Tovább fogjuk növelni azon magyar gyógyszerek körét, amelyek a kirgiz gyógyszerpiacon megvásárolhatók" - mondta a tárcavezető.
    A második az egészségügyi fejlesztések területe - a magyar egészségügyi eszközöket juttatnak el a kirgiz piacra. Az együttműködés alapját képezi az, hogy a Világbank-csoporttal együttműködve az Eximbank már most is finanszíroz egészségügyi fejlesztéseket az országban. Ez megteremti a lehetőséget a magyar egészségügyi termékek és eszközök megjelenítésére a helyi piacon.
    A harmadik elemként a magyar környezetvédelmi és vízgazdálkodási megoldások kerülnek szóba. Tekintettel arra, hogy Kirgizisztánban a bruttó hazai termék (GDP) 40 százalékát a bányászat adja, az ágazatnak vannak környezetvédelmi és vízgazdálkodási mellékhatásai. Ezek orvoslására segítik a kirgiz piacra a magyar környezetvédelmi és vízgazdálkodási technológiákat.
    A negyedik együttműködési területként az energetikai infrastruktúra fejlesztése terén megmutatkozó kirgiz igény jelentkezik, mind a villamos-energiahálózat, mind a vízi erőművek terén. A magyar tudást itt is alkalmazható lesz - hangoztatta Szijjártó Péter
    A tervezettek megvalósítása érdekében egyetértés született arról, hogy még az idén megkötik az új gazdasági együttműködési megállapodást, amelynek keretében gazdasági vegyes bizottság jön létre, megkötik a beruházás védelmi megállapodást, és az Eximbank 27,7 millió dolláros hitelkeretet hoz létre a magyar-kirgiz vállalatközi együttműködés fejlesztésére.
    A tárgyalásokon Magyarország huszonöt ösztöndíjas helyet ajánlott fel magyar egyetemeken kirgiz hallgatóknak.
    Mint a miniszter kifejtette: rendkívül fontos szerepet tulajdonítanak a Kirgizisztán és Magyarország együttműködésének az Európai Unió és az eurázsiai unió közötti kooperáció szempontjából. Szijjártó Péter kiemelte:"Jelenleg a nemzetközi politikai folyamatok teljes mértékben ellehetetlenítik azt, hogy a két csoportosulás a kölcsönös előnyök alapján, pragmatikusan együttműködjön".
    Magyarország és Kirgizisztán új dimenziókba kerülő együttműködése azonban a legjobb alap lehet az EU és az eurázsiai unió közötti kapcsolatfejlesztésnek a jövőben - mondta a tárcavezetők. Megállapodás született arról, hogy kezdeményezik a visegrádi négyek (V4) és közép-ázsiai országok együttműködési platformjának megteremtését. A magyar külügyminiszter a V4-ek, kirgiz kollégája az öt közép-ázsiai ország körében szorgalmazza ezt.  
    Szijjártó Péter végezetül hangsúlyozta: "A közép-európai gazdaságok, amelyek jelenleg az Európai Unió növekedésének motorját jelentik, nagyon sokat profitálhatnak abból, ha közösen lépnek fel a közép-ázsiai országok, egyébként nyitott piacain".