Gedeon napja van. | 2024.03.28

Újabb menekültcsoport érkezett vissza Görögországból Törökországba

2016-04-26 10:39:57

 Öt főből álló menekültcsoport érkezett vissza kedden sétahajón a görög Híosz szigetéről a török Cesme város kikötőjébe az Ankara és az Európai Unió közötti, a migránsáradat megfékezését célzó megállapodás keretében - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

    A kitoloncoltak közül négyen afgánok, egy pedig iraki állampolgár.
    Cesméből az egészségügyi vizsgálat, az ujjlenyomatvétel és a személyes adatok rögzítése után a menekülteket buszokkal a szintén az Égei-tenger partján fekvő nyugat-törökországi Dikilibe szállították, ahová a tervek szerint később egy másik migránscsoport is érkezik. A nem szíriai menekülteket a török hatóságok a szükséges ügyintézés lebonyolítását követően repülőgépekkel hazájukba küldik tovább.
    A március 18-i EU-török megállapodás értelmében április 4-én kezdődött meg azoknak az illegális határátlépőknek a visszaküldése Törökországba, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy ők maguk elzárkóztak a kérelem benyújtásától.
    Eddig 330 embert küldtek vissza, mert szinte mindenki folyamodott menekültstátusért Görögországban. Utóbbiak sorsa csak a kérelem elbírálása után dől el. A menedékkérelmek feldolgozása akadozik, és a görög hatóságok többször jelezték, hogy haladéktalanul szükségük van az EU által ígért menedékjogi szakértőkre.
    Az EU-tagországok ezért cserében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.
    Törökországból eddig 103 szíriai menekültet telepítettek át uniós országokba: Németországba, Finnországba, Hollandiába és Svédországba.