Gedeon napja van. | 2024.03.28

Még a héten megalakulhat a montenegrói átmeneti kormány

2016-04-26 09:11:41

 

Minden készen áll arra, hogy még a héten megalakuljon a montenegrói átmeneti kormány, amely előkészíti az októberi parlamenti választásokat - számolt be róla a vijesti.me podgoricai hírportál.

 

    Az átmeneti kormányban az ellenzék is helyet kap, a miniszterelnök azonban továbbra is Milo Djukanovic, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) elnöke marad. 
    A parlamenti pártok hétfőn fogadtak el egy külön törvényt (lex specialis), amelyet a törvényhozásnak továbbítottak elfogadásra, és amely a választásokba vetett bizalmat hivatott visszaállítani, valamint megteremteni a tisztességes választások légkörét. 
    Milo Djukanovic január végén, azt követően nyújtott be bizalmatlansági indítványt önmaga ellen, hogy Montenegró meghívást kapott a NATO-ba, és egyre nőtt emiatt a feszültség a Nyugat-barát kormány és az oroszbarát ellenzék között. A háromnapos vita végén a 81 fős törvényhozás 42 képviselője támogatta a miniszterelnököt, ám a vita szakadáshoz vezetett a 18 éve partneri viszonyban álló DPS és Szociáldemokrata Párt között. 
    A podgoricai parlament a tervek szerint csütörtökön ül össze, hogy elfogadja a külön törvényt, kinevezze az átmeneti kormányt, és felmentse tisztségéből az eddigi házelnököt. Az átmeneti kormányban az ellenzéki politikusok a pénzügyi, a belügyi, a munkaügy és mezőgazdasági tárcát kapják meg.