Gedeon napja van. | 2024.03.28

ÉVOSZ felmérés: árbevételük csökkenésére számítanak az építőipari cégek az első félévben

2016-04-25 19:43:00

 

Az építőipari vállalkozások várakozása szerint árbevételük csökkenhet, a szakcégeké pedig stagnálhat az idei első félévben a tavalyi év hasonló időszakához képest - derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) friss felméréséből.

 

    A szakszövetség felmérésében részt vevő mintegy 400 vállalkozás túlnyomórészt kft.-ként működő, magyar tulajdonban lévő vállalkozás volt.
    Az MTI-hez hétfőn eljuttatott összefoglaló szerint tavaly az ágazatban folytatódott a lassú növekedés, a cégek kétharmada az értékesítés nettó árbevételének kismértékű növekedéséről számolt be.
    Ez az árbevétel-arányos jövedelmezőség növekedésében is jelentkezett, ugyanakkor a mutató a válaszadók több mint harmadánál a korábbi évekhez hasonlóan még mindig alacsony, 3 százalék alatti. Magasabb jövedelmezőség inkább a szakosodott, egy adott szakterületre fókuszáló szakcégek körében jellemző.
    A cégek várakozásai szerint a kormány lakásépítést ösztönző programja, illetve a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) következményeként a magánmegrendelések irányába jelentős pozitív elmozdulás lesz. Az építési-beruházási célú közmegrendelések visszaesése azonban sok céget elbizonytalanít.
    A válaszadó cégek több mint fele az élőmunkához kapcsolódó adó- és járulékfizetési terhek mértékét, a megrendelések hiányát, valamint markáns tényezőként a szakemberhiányt jelölte meg a növekedés akadályaként.
    A válaszadók több mint egyharmadának nincs kellő számú és összetételű szakmunkása. A felmérés során hiányszakmaként szinte minden építőipari szakmát megemlítettek, de leginkább az ácsot, a kőművest, a bádogost és a villanyszerelőt.
    A megkérdezett cégek több mint fele a létszám megtartásával kívánja folytatni tevékenységét. A létszám csökkentését elsősorban azok a vállalkozások tervezik, amelyek jövedelmezősége továbbra is alacsony szinten van, 3 százalék alatti.
    A vállalkozások tavaly és 2016-ban is az inflációt meghaladó mértékben, 5-6 százalékkal emelték a béreket és az egyéb juttatásokat a felmérés szerint, ám az ágazati átlagbér még így is 33 százalékkal elmarad a versenyszféra összességének szintjétől.