Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megállapodást írtak alá a Károlyi-Csekonics-palotaegyüttes egyházi tulajdonba adásáról

2016-04-25 16:48:00

 

A Magyarországi Református Egyház tulajdonába adja a kormány a főváros VIII. kerületében található Károlyi-Csekonics-palotaegyüttest, erről együttműködési megállapodást írt alá Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szabó István, az egyház zsinatának lelkészi elnöke - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.

 

    Azt írták: a megállapodással a kormány megerősítette abbéli szándékát, hogy az épületegyüttest ingyenesen a református egyház tulajdonába kívánja adni a reformáció ötszázadik évfordulójának tiszteletére, és ennek érdekében törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé.
    A birtokba adás előtt a Miniszterelnökség a műemléki és örökségvédelmi szempontok figyelembevételével elvégzi a palotaegyüttes teljes körű állagmegóvó felújítását - tették hozzá.
    A kormány a megállapodással hozzájárulását adja ahhoz, hogy a kastélyt az egyház a Károli Gáspár Református Egyetem részére oktatási céllal hasznosítsa, és ezáltal "a magyarországi református felsőoktatás legfontosabb intézménye méltó elhelyezést kapjon" - olvasható a közleményben.
    A Magyar Közlönyben december 31-én jelent meg, hogy a kormány a református egyház tulajdonába adja a Múzeum utca 17. és a Reviczky utca 6. szám alatti épületegyüttest.