Auguszta napja van. | 2024.03.29

Önkéntes területvédelmi erőket vonnak be Lengyelország védelmi szerveibe

2016-04-25 14:11:54

 

Mintegy 35 ezer főt számláló, önkéntesekből felállítandó területvédelmi erőt vonnak be Lengyelország védelmi struktúráiba annak a koncepciónak a jegyében, amelyet hétfőn Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter írt alá.

 

    Macierewicz a koncepcióról később a lengyel hadsereg évértékelő konferenciáján elmondta: ez a lengyel haderő átalakításának egyik legfontosabb feladatát valósítja meg.
    A lengyel nemzetvédelmi miniszter a korszerű, a NATO több tagállamában hasonló módon megszervezett hadsereg elemének nevezte a területvédelmi erőket, melyek létrehozását Lengyelország geopolitikai helyzetével, az orosz fenyegetéssel is kapcsolatba hozta. "Oroszország nem rejti véka alá agresszív szándékait, és legalább 2008-tól kezdve következetesen arra törekszik, hogy az európai békerendszert destabilizálja, közvetlenül fenyegetve Lengyelországot és közvetlen szomszédait is" - jelentette ki Macierewicz.
    Az első, a védelmi tárca szerint "több ezer fős" területvédelmi egységeket az év végéig három kelet-lengyelországi vajdaságban hozzák majd létre.
    A lengyel sajtóban ismertetett koncepció szerint a lengyel hadsereg főparancsnokságán belül területvédelmi parancsnokságot létesítenek, ez a vajdasági szinten szervezett dandárokat, valamint a járási szinten felállítandó - mintegy 100 fős - zászlóaljakat irányítja. A tervek szerint 2019 végéig a 16 lengyelországi vajdaságban összesen 17 dandár és 364 zászlóalj jön létre. A legnagyobb vajdaságban, a mazóviaiban - amely a fővárost, Varsót is magában foglalja - két dandár fog működni.
    Az alakulatokba jelentkező önkéntesek havonta egy hétvégét gyakorlatoznak majd, emellett évente egyszer valamely gyakorlótéren több napos kiképzésen vesznek részt. Évente így összesen mintegy 30 napot gyakorlatoznak.
    A területvédelmi alakulatoknak a reguláris hadseregbe történő bevonását már az előző kormány is tervezte az ukrán válság kitörése után. Bronislaw Komorowski volt lengyel elnök 2014-ben úgy értékelte, ez különösen fontos lenne Lengyelország stratégiai védelmi képességének erősítése szempontjából az agresszió olyan, nem  hagyományos formáival szemben, mint amilyen az Ukrajnában dúló "hibrid háború". 
    Becslések szerint Lengyelországban jelenleg mintegy 20-50 ezren tartoznak különféle önkéntes katonai szervezetekhez, bár egyes sajtójelentések százezerre is becsülik azoknak a számát, akik önkéntes szervezetekben gyakorolják a fegyverforgatást és a partizánháború fortélyait.