Emma napja van. | 2024.04.19

Obama Németországban: a TTIP tovább erősíti a munkavállalók, a fogyasztók és a környezet védelmét

2016-04-25 06:13:08

 A Európai Unió és az Egyesült Államok Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nevű formálódó szabadkereskedelmi szerződése nem gyengíti, hanem tovább erősíti a munkavállalók, a fogyasztók és a környezet védelmét szolgáló előírásokat - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök vasárnap a németországi Hannover nemzetközi ipari vásárát (Hannover Messe) megnyitó beszédében.

    Barack Obama kiemelte: a szabadkereskedelmi szerződések azért váltanak ki heves ellenkezést, mert a nemzetközi gazdasági munkamegosztás hátrányos következményei látványosak, például munkahelyek szűnnek meg miatta. Az előnyök azonban "diffúzak", sokkal kevésbé lehet őket közvetlenül a kereskedelem szabadságának tulajdonítani.
    Nagyon sok országban félnek a szabadkereskedelemtől, de erre nem lehet válasz a bezárkózás, a "felvonóhidak felhúzása", és ez nem is lehetséges a globalizált gazdaságban. Inkább "meg kell tanulni helyesen kereskedni", a munkavállalók, a fogyasztók és a környezet érdekeit tiszteletben tartó rendszert kialakítani. Éppen erre szolgál a TTIP - mondta az amerikai elnök.
    A szerződés megszüntet vámokat, egyszerűsít eljárásokat, áthidal szabályozási eltéréséket, csökkenti a bürokráciát, megkönnyíti a beruházási tevékenységet és a kereskedelmet, és mindez a kis- és a közepes vállalkozásokra is érvényes. A TTIP a munkavállalói, a fogyasztói és a környezetvédelmi szabványok, előírások erősödésével is jár és "garantálja a szabad, nyílt internetet".
    A TTIP így az újítás, "az innováció legerősebb motorja, amelyet a világ valaha látott" - hangsúlyozta Barack Obama.
    A szerződésnek stratégiai előnyei is vannak, hiszen az EU valamennyi tagországának javára válik egy olyan korban, amelyben világszerte egyre nagyobbak az egyenlőtlenségek, és miközben egyesek megkérdőjelezik az uniós integráció jövőjét, a TTIP hozzájárul a gazdasági növekedéshez, aminek révén a fiataloknak is több munkahely áll majd rendelkezésre.
    A szerződéssel kialakuló transzatlanti szabadkereskedelmi övezettel az EU és az Egyesült Államok a saját értékeinek, a jogállamiságnak, az átláthatóságnak és az emberi jogok tiszteletének megfelelően formálhatja a kereskedelem világszerte érvényesülő szabályait, és "egy olyan bizonytalan korban, amelyben egyesek fegyverként használják a kereskedelmet és az energiaforrásokat, a TTIP hozzásegíti Európát energiapiacai diverzifikálásához és az ellátásbiztonsághoz" - mondta Barack Obama.
    Az amerikai elnök sürgette a tárgyalások felgyorsítását, azt mondta, hogy még az idén le lehessen zárni azokat, mert különben az Egyesült Államokban és az EU-ban is várható politikai változások miatt "elég sokáig eltarthat", mire megegyeznek.
    "Fokoznunk kell a tempót, nem szalaszthatjuk el az esélyt" - hangsúlyozta az amerikai elnök.
     Angela Merkel német kancellár beszédében kiemelte: "mi alakíthatjuk a globalizációt, és nem csak futunk utána", ha sikerül megmagyarázni az szabadkereskedelemtől tartó embereknek, hogy az uniós vagy nemzeti szabványok nem gyengülnek, hanem megmaradnak vagy erősödnek, és sikerül az év végéig lezárni a TTIP-tárgyalásokat.
    A globalizáció formálására "ritkán adódik lehetőség", ezért a német kormány mindent megtesz azért, hogy nagyobb lendülettel folytatódjék a tárgyalás - mondta Angela Merkel.
    Rámutatott, hogy az ipart egyre inkább áthatja a digitalizáció, nagyban zajlik a negyedik ipari forradalom vagy 4.0-ás ipar néven is ismert átalakulás. Hangsúlyozta, hogy az EU-nak és az Egyesült Államoknak az élre kell törnie, hogy "mi határozhassuk meg a szabványokat", amelyek világszerte érvényesek.
    A digitális átalakulás dönti el, hogy a jövőben hol lesznek a legerősebb ipari központok a világban. Ebben a folyamatban "sok esélyt el lehet szalasztani, és mi, európaiak és németek még nem nyertük meg a csatát" - figyelmeztetett a német kancellár.
    Barack Obama vasárnap kétnapos hivatalos látogatást kezdett Németországban, ahol valószínűleg utoljára jár elnökként. Ötödik németországi látogatásának apropója az, hogy az Egyesült Államok a Hannover Messe partnerországa. A világ legnagyobb ipari kiállításán 75 országból több mint 5200 vállalat és egyéb szervezet mutatkozik be, köztük 13 magyar. Az Egyesült Államokból minden korábbinál több, 465 kiállító érkezett az április 29-ig tartó vásárra, amelynek fő témája az internet, a digitalizáció és az ipar kapcsolata.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó