Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ecuador-földrengés Ecuadori földrengés - Magyar orvos: valószínűleg már nem találnak túlélőket a romok alatt

2016-04-24 17:20:00

 Már nincs, vagy alig van remény arra, hogy túlélőket találjanak a földrengés miatt összeomlott épületek alatt Ecuadorban - mondta Béres Tamás, a miskolci Spider Mentőcsoport orvos tagja vasárnap az M1 aktuális csatorna híradójában.

    Béres Tamás a nyugat-ecuadori Mantából bejelentkezve elmondta: a katasztrófa utáni első 48 órában találtak túlélőket, de azóta inkább holttesteket emelnek ki.
    A helyieknek ez is nagyon fontos - tette hozzá -, hiszen így eltemethetik a halottaikat és megkezdődhet a romok eltakarítása.
    A földrengésben a kisebb épületek teljesen megsemmisültek, de a katasztrófa nem kímélte a legújabb, sokemeletes házakat vagy a felhőkarcolókat sem. "A földrengés az epicentrumától 300 kilométerre is porig rombolta a lakóházakat" - tette hozzá.
    Szólt arról is, hogy hamarosan befejeződik a mentőcsoport munkája Mantában, és áthelyezik őket a fővárosba, Quitóba.
    A dél-amerikai országot múlt szombaton rázta meg a Richter-skála szerint 7,8 erősségű földrengés. Azóta több száz utórengést észleltek. Rafael Correa államfő 3 milliárd dollárt meghaladó anyagi kárról beszélt.
    A kormány e szombati tájékoztatása szerint a halottak száma 654-re nőtt, további 58 embert eltűntként tartanak nyilván. A hivatalos adatok szerint 113 embert sikerült élve kimenteni a romok alól. Mintegy 25 ezren átmeneti szállásokon vannak.