Auguszta napja van. | 2024.03.29

Könyvfesztivál - Tanulmánygyűjtemény, történelmi sorozat és hangoskönyv a Kossuth kínálatában

2016-04-23 16:44:00

 

Tíz szerző tanulmányát felvonultató gyűjtemény, magyar történelmi sorozat, Glatz Ferenc a Konzervatív reform című írása, valamint Pörös Gábor Krzysztof Zanussi világa című kötete is szerepel a Kossuth Kiadó újdonságai között a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon április 21. és 24. között a Millenárison.

 

    A Kossuth Kiadó mintegy 20 címmel, műfajokat és témákat tekintve széles spektrummal van jelen az idei fesztiválon - hangsúlyozta Kocsis András Sándor kiadóvezető az MTI-nek.
    A kínálatból kiemelte Pörös Géza Krzysztof Zanussi világa című kötetét, amely monografikus formában mutatja be a lengyel rendező gazdag és szerteágazó filmalkotói munkásságát. Szó esik a Zanussi család múltjáról is, a háború által beárnyékolt gyerekkorról, valamint Zanussi széles körű műveltséggel megalapozott világlátásáról és humanista személyiségéről.
    Felhívta a figyelmet Glatz Ferenc 960 oldalas Konzervatív reform című kötetére, amely több évtizedes munka eredményeként született meg. A könyv az 1920 és 1949 közötti politikai gondolkodást segíti megérteni Klebelsberg, Domanovszky, Szekfű, Hóman, Hajnal életművén keresztül.
    Tíz szerző (Dénes Iván Zoltán, Frank Tibor, Gyáni Gábor, Hunyady György, Kelemen János, Romsics Ignác, Szabadfalvi József, Szegedy-Maszák Mihály, Ujváry Gábor, Ungváry Krisztián) tanulmányát tartalmazza a Konzervatív gondolkodók a két világháború között című gyűjtemény, amelynek előzménye volt a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztályának tavaly novemberi egész napos tudományos ülése, amelyet A konzervatív társadalomtudósok politikai válaszútja a 30-as, 40-es években címmel tartottak.
    Mint elmondta, a könyvfesztiválra időzítették a Magyar Történelem rejtélyei sorozat kiadását, amely olvasmányosan válaszolja meg azokat a kérdéseket, melyek régóta foglalkoztatják a történészeket és a közvéleményt. 
    Kocsis András Sándor példaként említette a Zichy-gyémántok történetét vagy Báthory Erzsébet alakját, aki "állandóan itt lebeg a történelmi mítoszaink között, hogy vajon valóban egy vérbeli gyilkos volt, vagy csak egy koncepciós per áldozatává vált" - hangsúlyozta a kiadó vezetője, hozzátéve, hogy a kötetben szó esik még Petőfi haláláról és Kassa bombázásáról is.
    A sorozat célja a magas fokú ismeretterjesztés, minél gazdagabb képanyag kíséretében - mondta.
    Beszélt a nemrég bemutatott Egy történet című hangoskönyvről is, amely Esterházy Péter és Kertész Imre munkája alapján készült. Esterházy saját írásait mondta fel, míg Kertész műveit Kulka János tolmácsolásában hallhatják az érdeklődők.
    Váradi Júlia a Saul útja című interjúkötete arra vállalkozik, hogy egyszerre két vonalon mutassa be a film útját az ötlettől az Oscar-díjig. A szerző Nemes Jeles László rendezővel, Röhrig Gézával, a főszereplővel, Erdély Mátyás operatőrrel, Zányi Tamás hangmesterrel, Rajk László díszlet- és látványtervezővel, Vági Zoltán történész szakértővel, Sipos Gábor producerrel és Havas Ágnessel, a financiális hátteret biztosító Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatójával beszélgetett.