Gedeon napja van. | 2024.03.28

ÁNTSZ: megelőzhetőek a kullancscsípés okozta betegségek

2016-04-22 18:01:00

 Megelőzhető a kullancscsípés okozta Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás, ha az emberek a túrák, séták előtt és után is figyelnek a veszélyekre, illetve tünetekre - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat pénteken az MTI-vel.

    A közleményben arra figyelmeztettek, hogy jelenleg a kullancsok aktivitásának egyik csúcsidőszaka van: a kullancsok március végétől június elejéig, illetve szeptemberben a legaktívabbak. Az országban leggyakoribb közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet, amelyek közül Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás fordul elő.
    A közönséges kullancs legnagyobb számban a sűrű aljnövényzetű erdőkben, bokros-fás területeken fordul elő, de megtalálható városi parkokban, játszótereken, kiskertekben is.
    Felhívták a figyelmet arra, hogy a vérszívás és a kórokozók átvitele ellen számos módon lehet védekezni. A kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető. Továbbá erdei túrákon - amellett, hogy csak a kijelölt gyalogutakon szabad haladni - érdemes kullancsriasztó szereket alkalmazni, és azokat időközönként újra használni. Ha a kiránduló időben felfedezi és eltávolítja a bőrébe fúródott kullancsot, akkor nem kerülhetnek a kórokozók a szervezetébe, ugyanis az állat jellemzően csak a beszúrást követő néhány óra múlva juttatja fertőzött nyálát az emberbe - közölték.
    A kullancs eltávolításához egy vékony hegyű csipesz a legalkalmasabb, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb lehet megfogni anélkül, hogy az utótestét összenyomnánk. A megragadott kullancsot határozott mozdulattal kell kihúzni a bőrből - írták.
    Azt tanácsolták: ha valaki a kullancscsípést követően betegségtüneteket - bőrtünet, izomfájdalom, láz, fejfájás - tapasztal, forduljon orvoshoz.
    Megjegyezték: mivel a megfertőzött haszonállatok teje is közvetítheti a vírust, fontos a nyers kecske- és tehéntej fogyasztás előtti forralása, amellyel a kórokozó elpusztítható.