Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tuzson: családok tízezrei költözhetnek be új otthonukba 2017-ben

2016-04-22 14:55:00

Jövőre családok tízezrei költözhetnek be új otthonukba - mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

    Tuzson Bence hangsúlyozta: a 2017-es büdzsé két alapvető célja az adócsökkentés - így például a legfontosabb élelmiszerek, a tej, a tojás és a baromfihús, továbbá az internetszolgáltatás áfájának csökkenése -, valamint az otthonteremtés.
    Családi otthonteremtésre jövőre nagyságrendileg 100 milliárd forintot tartalmaz a költségvetés - közölte, jelezve, hogy a már elkezdődött otthonteremtési program 2017-től teljesedik ki. Elemei közül kiemelte a gyermekvállalásért járó támogatást, az áfakedvezményeket, az építési szabályok egyszerűsödését, valamint a nemzeti otthonteremtési közösségeket.
    A kabinet örömmel veszi, hogy önkormányzatok is részt akarnak venni a programban, és különböző segítségeket nyújtnak, például telket biztosítanak - tette hozzá az államtitkár.
    "Amíg Magyarországon polgári kormány lesz, addig lesz otthonteremtési program is" - mondta Tuzson Bence, három célt említve: a családok mielőbbi saját otthonhoz jutását, a gazdaság növekedését és a népességcsökkenés megállítását. A népesedési tendencia megfordulását szerinte jó családpolitikával kell elérni, nem pedig bevándorlással, mint azt egyes európai országok választják.
    Arra a felvetésre, hogy a kenyér áfájának mérséklését tervezik-e, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt felelte: bonyolult a kérdés, mert Magyarországon mintegy 250 féle kenyér van, és nagy az eltérés az árak között, ezért döntött úgy a kormány, hogy nem ezzel kezdi az áfacsökkentést.
    Az offshore-botrányról is kérdezték Tuzson Bencét, aki válaszában azt mondta: a fideszes képviselőknek nincs és nem is volt offshore cégük.